Početna Magazin Godine Društvo Velika Britanija: Crne statistike i crnje prognoze

Velika Britanija: Crne statistike i crnje prognoze

Iz iskustva zemalja koje već uveliko pogađaju demografske promene i mi možemo naučiti nešto. Velika Britanija poziva porodice da preuzmu brigu o svojim starima kako bi se postiglo održivo rešenje ovog problema.

O stanju koje tamo vlada pokazuje i ovih nekoliko statističkih podataka samo iz poslednje decenije:

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
  • Do 2032. godine 1,1 milion starih imaće potrebu za negom od strane svojih porodica što je porast od 60 odsto, dok će broj onih koji će moći da pruže negu porasti za svega 20 odsto.
  • Preko pola miona ljudi od 65 do 74 godine u 2012. godini nije imalo decu. Ovaj broj će se udvostručiti za istu starosnu grupu do 2030. godine.
  • Oko 30 odsto je porast broja starijih od 85 godine od 2005. do 2014. godine, a samo od 2010. godine izdvajanja države za socijalne programe nege smanjena su za 20 odsto.
  • Oko 35 odsto lokalnih samouprava smanjilo je broj starih koji koriste njihove usluge i programe za preko 40 odsto od 2005. do 2012/13. godine.
  • U istom periodu broj starih kojima su na raspolaganju dnevni centri opao je za 49 odsto, a broj onih koji dobijaju kućnu negu smanjen je za 21 odsto.

Ukoliko moćna Britanija priznaje svoju nemoć da se izbori sa ovim problemima, hoće li Srbija makar prepoznati da i ovi problemi postoje?