Društvo Magazin Godine Svet

Velika Britanija: BBC o skandalu u domovima za stare

BBC-jeva emisija Panorama, u epizodi koja je emitovana 30. aprila 2014. godine istraživala je stanje nege starih u Velikoj Britaniji i otkrivala užasne slučajeve zlostavljanja starih…

Najstarija informativno-dokumentarna emisija na svetu (emituje se od 1955), BBC-jeva Panorama, u epizodi koja je emitovana u sredu, 30. aprila 2014. godine istraživala je stanje nege starih u Velikoj Britaniji.

BBC je 2013. godine tajno snimao događaje u dva doma za stare otkrivajući nemile prizore koji se dešavaju daleko od očiju porodica štićenika doma i inspektora koji prate rad ovih ustanova.

Po emitovanju emisije usledila je suspenzija sedmoro zaposlenih i otkazi za još šest lica. Na snimcima se vidi kako osoblje domova za stare ignoriše pozive starih za pomoć, kako ih vređa, pa čak i udara.

Pored pomenuta dva snimka u emisiji je prikazan i snimak koji je nešto ranije obišao svet, na kome se vidi zlostavljanje starice od strane osoblja.

Jedan od ovih domova nastao je nakon 2011. godine kada se raspala do tada najveća ustanova za brigu o starima u Velikoj Britaniji (Southern Cross Healthcare). Inspekcije su još te godine pokazale da preko trećine domova ne ispunjava tražene standarde nege starih, a većina nedostatke ni do danas nije ispravila.

U februaru 2014. godine inspekcija je ponovo utvrdila i da neki domovi imaju premalo osoblja i da stari predugo čekaju na pomoć.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija