USPVLS: Vlada Srbije nastavlja da otima od penzionera

Povodom predloga Zakona o izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije (USPVLS) oglasilo se saopštenjem. Komentarišući predloženi procenat usklađivanja penzija, USPVLS zaključuje da Vlada nastavlja da otima od penzionera.

FotografijaMister No

Dosledna proklamovanom kontinuitetu, Vlada Republike Srbije je nastavila sa praksom otimanja od penzionera Srbije. Ovoga puta to čini predlaganjem novog načina redovnog usklađivanja penzija. Novi način ne obezbeđuje ni usklađivanje sa rastom cena prethodne godine i predlogom dodatnog smanjenja doprinosa PIO koji se plaćaju na zarade zaposlenih.

Prema predlogu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o PIO, penzije će od 1. januara 2023. godine biti usklađene za procenat rasta zarada od 12,1 odsto iako je rast cena ili inflacija u 2022. godini bila veća od 14 odsto. Predlogom zakona se ne predviđa prvo dovođenje penzija na nivo od najmanje 10,5 odsto BDP da bi se kao takve usklađivale sa rastom cena odnosno inflacije.

U obrazloženju Predloga izmena i dopuna Zakona o PIO, Vlada priznaje da su izdvajanja za penzije u 2022. godini oko 9,2 odsto BDP iako bi trebala da se kreću oko 11 odsto. Razlika je skoro milijardu evra koja je godišnje otimana od penzionera u proteklom periodu.

U Zakonu o budžetskom sistemu otkrivamo da rashodi za zarade zaposlenih u sektoru države iznose 10 odsto. Obavezu smanjenja rashoda na zarade u javnom sektoru sa osam na sedam odsto iz 2014. godine vlast je sprovela tako što ih je povećala na 10 odsto BDP. Da li su ikada u istoriji izdvajanja za plate u javnom sektoru bila veća od potrošnje za penzije? Nikada, ali je očigledno da je oteto od penzionera podeljeno zaposlenima u sektoru države, odnosno javnom sektoru.

Prema predlogu izmena Zakona o PIO, usklađivanja će se i dalje vršiti prema podacima iz prvog i drugog kvartala prethodne godine i trećeg i četvrtog kvartala godine koja joj prethodi odnosno sa podacima u koje nisu uračunati rast cena i zarada u drugoj polovini godine koja prethodi usklađivanju. Birokratiji je lakše da barata sa podacima starim 18 meseci iako penzioneri zbog toga do novog usklađivanja žive sa inflacijom 18 meseci. Teško im da provere kako se to radi Crnoj Gori ili Austriji.

Svako usklađivanje penzija u koje se ne uračunava najmanje pun rast cena u prehodnoj godini je smanjivanje njihove vrednosti.

Predlogom izmena i dopuna Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje će sa 25 biti smanjeni na 24 odsto. To će u konačnom smanjiti prihode Fonda PIO u 2023. godini za oko 230 miliona evra. Smanjivanjem stope doprinosa sa 26 na 25 odsto u 2020. i 2021. godini prihodi Fonda su bili umanjeni za oko 190 miliona evra godišnje. Zbog smanjenja stope doprinosa za dva procenta, izvorni prihodi Fonda PIO će u 2023. godini biti manji za oko 460 miliona evra…

Oteti novac bi bio dovoljan za izjednačavanje i podizanje najnižih penzija, ukidanje doživotnog smanjenja penzija zbog prevremenog odlaska u penziju sa 40 godina staža i kvartalno vraćanje dela neisplaćenih penzija.

Vlada na račun bednog standarda većine penzionera u Srbiji stimuliše odnosno povećava profit poslodavcima koje se moglo obezbediti smanjenjem stope poreza na zarade bez smanjivanja izvornih prihoda Fonda PIO. Umesto obezbeđenja finansijske održivosti i nezavisnosti Fonda PIO, vlastodršci ga drže u zavisnosti od budžeta da bi otimali od penzionera.

Izmene Zakona o PIO, kao i dosada, zbog „kontinuiteta“ i hitnosti postupka, sprovode se bez javne rasprave i učešća sindikata zaposlenih i penzionerskih organizacija. Očekujemo da će penzioneri Srbije konačno shvatiti maglu od „nikada većih penzija“ sa kojima se smrzavaju i gladuju.

Jovan Tamburić, predsednik
Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije