Magazin Godine Srbija

USPVLS: Ustavni sud Srbije još nije ocenjivao stavove Vrhovnog kasacionog suda Srbije

Više o vojnim penzionerima čitajte na Penzinu

Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije (USPVLS) izdalo je, 6. decembra 2015. godine, Saopštenje za javnost koje u nastavku u celosti prenosimo.

Sprovodeći Zaključak Vlade Srbije od 30.10.2015. godine, o vanrednom usklađivanju vojnih penzija za navodnih 11,06% od 1.1.2008. godine, ministar rada i RF PIO vode pravi medijski rat protiv vojnih penzionera koji nisu prihvatili ponuđeni model rešavanja vanrednog usklađivanja kao nezakonit i neustavan.

Zaključak Vlade Srbije o vanrednom usklađivanju vojnih penzija od 1.1.2008. godine za 11,06% u koje je uračunato 4,21% koje su vojni penzioneri već dobili kao redovno usklađivanje za 2007. godinu, zasniva se na stavovima Vrhovnog kasacionog suda koje je počeo da primenjuje u 2015. godini. Ustavne žalbe na presude Vrhovnog kasacionog suda koje su zasnovane na prethodnom rešenju još uvek nisu rešene, tako da pozivanje RF PIO i ministra rada na njih nema osnova.

Sporne su izjave ministra rada Vlade Srbije da je ponudom vojnim penzionerima priznato pravo na usklađivanje penzija od 1.1.2008. godine, iako sudovi to nisu priznali. Ko ne poštuje zakon, sudovi ili Vlada Srbije i RF PIO? Ko ima pravo da ne poštuje zakon? Sporna je i izjava ministra Vulina da je ponuda RF PIO povoljna i zbog toga što sudovi sporo presuđuju pa će penzioneri dugo čekati na pravdu.

Pozivanje osiromašenih penzionera i njihovih naslednika da se vansudski nagode sa RF PIO i odreknu prava na sudsku zaštitu je pokušaj prevare. Na ovakav način se, šteta koja je napravljena državi i građanima Srbije nezakonitim postupanjem RF PIO, prevaljuje na vojne penzionere. Vansudskom nagodbom penzioneri će izgubiti oko 70% sledujuće sume, sudske troškove, zakonsku zateznu kamatu i neće dobiti rešenje o penzionisanju na osnovu Zakona o PIO. Ovakvu ponudu prihvataju neinformisani građani, naslednici preko 20.000 vojnih penzionera koji su preminuli posle 1.1.2008. godine i deo od oko 9.000 penzionera koji nisu tužili RF PIO zbog štete. Vojni penzioneri, kojima u dosadašnjim sudskim parnicama nije priznato pravo od 1.1.2008. godine, na osnovu Zaključka Vlade, novim tužbama će to pravo ponovo potražiti na sudu.

Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije, odbacuje Odluku Vlade Srbije kao nezakonitu i neustavnu a pozive vojnim penzionerima od strane RF PIO kao pokušaj prevare.

Udruženje na osnovu mišljenja advokata, preporučuje vojnim penzionerima da ne odustaju od tužbi, zbog toga što Fond PIO vansudskim sporazumom ne nadoknađuje troškove sudskog postupka, zatezne sudske kamate i ne predviđa donošenje pojedinačnih rešenja u skladu sa Zakonom PIO. Vansudskim sporazumom vojni penzioneri se trajno odriču uvećanja penzije za 4,21% bez obzira na odluku Ustavnog suda po ovom pitanju.

Ukazujemo da deo medija u Srbiji, po ovom, nepotpuno informiše javnost.

Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije od RF PIO zahteva da se, radi smanjivanja štete državi, vojne penzije usklade za punih 11,06% i o tome svakom vojnom penzioneru donese rešenje zasnovano na Zakonu o PIO.

Udruženje je pokrenulo inicijtivu pred Ustavnim sudom Srbije za ocenu ustavnosti Zaključka Vlade Srbije od 30.10.2015. godine.

Medijskom kampanjom službenika Vlade Srbije se umanjuje politička šteta koju imaju stranke u aktuelnoj vlasti zbog nečinjenja od 2012. godine i prikrivanja štete koja je naneta budžetu i građanima Srbije.

Javnost Srbije se na ovakav način okreće protiv vojnih penzionera koji su javnim protestima ukazivali na bahatost aktuelne vlasti u Srbiji. Medijski rat aktuelne vlasti protiv vojnih penzionera se nastavlja!

Udruženje poziva medije da u skladu sa svojom uređivačkom politikom organizuju sučeljavanje stavova RF PIO i USPVLS o ovom problemu.

Jovan Tamburić, predsednik


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

4 Comments

Click here to post a comment
  • U poplavi stavova i mišljenja, stvorena je prava ršmunijada, te se postavlja pitanje ,kome verovati? Advokati navode na svoje, to jeste, za svoju korist.Naime, oni čerupaju ako je podneta tužba i ako se odustaje.E sad Vlada, dali su saopštenje a realizacija za vansudsko poravnanje, ide u januaru 2016. godine. Nije jasno pominjanje Rešenja o penziji i postotak uvećanja, po mišljenjima raznih autora.Konačno, doće i januar pa će se razjasniti vansudsko poravnanje a time i Rešenje o penziji, tada će se i 22.000 građana valjda znati nositi sa tim.Pored navedenog,ako nastupi deoba u populaciji vojnih penzionera, jer svi smo osetljivi na novčanik, za očekivati je razne reakcije,jer ionako smo trpili i trpimo razne mahinacije kao i ostali građani.

    • Bato, ova ršmunijada je nastala u saradnji sa MMF, a znamo šta oni misle ili uopšte i ne razmišljaju o narodu. Primera radi ponudjeno poravnanje od oko 400.000 sa zateznom kamatom od 2008.g.iznosi 715.000 dinara . Kada bi se na to dodala razlika boda 9,02 do 9,4 za 30.000 više. Po nekim slobodnim procenama ukupan dug bi mogao da tera i do 950.000. Uzeti 400 i od toga oduzeti advokata i takse oko 120.000 znači 280.000. Ako uzmeš , kajaćeš se a ako ne uzmeš možda ćeš se opet kajati.

  • Svi vojni penzioneri koji su potpisali Ugovor o vansudskom poravnanju grdno su pogresili!!!
    Jednostavno receno, naseli su na prevaru Drzave!
    Aferim!

    • Kada dužnik priznaje dug (ponuda PiO za vansudsko poravnanje i uvernje o stanju dugovanja po mesecima od 2008) ne zastareva.

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija