USPVLS: Svi vuci siti, a penzioneri gladuju

Najavljeno usklađivanje penzija koje donosioci odluka, a zatim i mnogi mediji, bombastično nazivaju „povećanjem“, komentarisano je od pojedinih stručnjaka kao štetno za državne finansije. Na ove komentare reagovao je USPVLS saopštenjem u kome se nabrajaju brojne „rupe“ u finansijskom vođenju Srbije koje ovi stručnjaci nisu primetili, baš kao što nisu ni činjenicu da mnogi penzioneri gladuju. Prenosimo Saopštenje.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Posle najave usklađivanja penzija od 19,2 odsto, od strane predsednika Srbije, deo dežurnih ekonomskih i finansijskih eksperata se zabrinuo za finansijsku stabilnost države. U komentarima podsećaju na vanredna usklađivanja penzija 2008. godine kojima su političari odgovorni penzionerima pokušali da vrate oteto devedesetih godina.

Usklađivanje penzija sa rastom inflacije, odnosno povećanim prihodima budžeta države i Fonda PIO, ustavna je i zakonska obaveza izvršne vlasti uobičajena u svim uređenim državama. Visoka inflacija je dokazano vreme haosa i društvene preraspodele na štetu najvećeg broja građana…

Usklađivanje penzija za 19,1 odsto tek početkom 2023. godine u situaciji kad su one od 2012. godine obezvređene više od 40 odsto je navodnim ekspertima problem za finansijsku stabilnost države.

Licemerno je i jadno što nazovi-eksperti još nisu otkrili politike i prakse koje godinama ugrožavaju finansijsku stabilnost države, njen razvoj i kvalitet života svih građana. Oni još uvek nisu komentarisali:

  1. Smanjenje društvene potrošnje na penzije od 2015. do 2022. godine sa 13 na 9 odsto BDP. Kako smanjivanje društvene potrošnje za penzije od jedne do dve milijarde evra godišnje utiče na preživljavanje 70 odsto penzionera u Srbiji?
  2. Smanjivanje obaveza poslodavcima uplate doprinosa PIO sa 26 na 25 odsto na račun visine penzije budućih penzionera i izvornih prihoda Fonda PIO.
  3. Društvenu potrošnju na plate u javnom sektoru jer preuzeta obaveza pred MMF o smanjenju potrošnje sa 8 na 7 odsto nije izvršena, već je čak i povećana na preko 9 odsto BDP…
  4. Enormne pljačke na carini od kojih se samo jedna od 640 miliona evra na čas pojavila u javnosti da bi na kumovski način nestala kao da nije postojala…
  5. Urušavanje i pljačku EPS-a koji od 2012. godine svake godine nije naplaćivao preko milijardu evra proizvedene struje da bi dodatno u 2022. godini potrošio preko milijardu evra na uvoz nedostajuće struje zbog havarija izazvanih neznanjem i neodgovornošću SNS kadrova. Eksperti ne vide da će milijarda evra potrebna za podizanje EPS na noge ugroziti finansijsku stabilnost i nezavisnost Srbije.
  6. Basnoslovno plaćanje po kilometru novih autoputeva i ekonomska opravdanost takve vrste saobraćajnica.

Još je mnogo rupa u finasijskom poslovanju Srbije koje nisu eksperte zabrinule, ali penzije jesu…

Komentarisanje delimičnog usklađivanja penzija sa rastom inflacije bez poznavanja penzijskog sistema Srbije je u najmanju ruku neodgovorno i podržava alhemijski pristup u upravljanju Srbijom i našim životima.

Jovan Tamburić, predsednik
Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije

Fotografija fotografa Babaroge sa nekadašnjeg Panoramio