USPVLS: Devet pitanja penzionera sadašnjim i budućim vlastodršcima

Udruženje sindikata pezionisanih vojnih lica Srbija sadašnjim i budućim vlastodršcima u državi postavlja devet pitanja u ime penzionera Srbije.

Pre prodaje nove magle penzionerima ili bar u isto vreme, lažni dušebrižnici treba da sadašnjim i budućim penzionerima Srbije, kojih je preko 4,5 miliona, daju odgovore na sledeća pitanja:

1) Kada će u Fond PIO biti formirana skupština njegovih vlasnika odnosno korisnika i osiguranika, nadzorni odbor, upravni odbor u kojem većinu imaju predstvnici penzionera i zaposlenih koji sada uplaćuju doprinose PIO za svoju penziju?

2) Kada će se usklađivanje penzija sa rastom cena i zarada vršiti dva puta godišnje sa statističkim pokazateljima koji nisu stariji od šest meseci?

3) Na koji način se mogu obezbediti autohtoni prihodi Fonda PIO tako da ne zavise od budžeta i kada će oteta i opljačkana imovina Fonda PIO biti vraćena i stavljena u funkciju sticanja njegovih prihoda?

4) Kada će oštećenim biti naknađena šteta zbog neustavnog smanjenja penzija od novembra 2014. do oktobra 2018. godine?

5) Kada će biti ukinuta diskriminacija poljoprivrednih penzionera u visini najniže penzije i vojnih penzionera u otimanju na zakonu stečenog i korišćenog usklađivanja penzije za 4,21 odsto od 1. januara 2008. godine do 30. oktobra 2015. godine?

6) Kada će biti ukinuto doživotno umanjenje penzija prevremenim starosnim penzionerima sa 40 godina staža?

7) Kada će RF PiO prestati da uplaćuje doprinose za zdravstvo i da preko 60 milijardi dinara koristi za uvećanje penzija?

8) Zašto čuvari penzionerske kase manipulišu sa procentom BDP-a koji je dogovoren sa Međunarodnim monetarnim fondom jer umesto 11 odsto stalno govore o 10 odsto a razlika je oko 600 miliona evra?

9) Da li svi penzioneri sa penzijom i ukupnim prihodima manjim od sume potrebne za minimalnu životnu korpu imaju pravo na socijalni dodatak ili socijalnu pomoć koja se predlaže za građane koji nemaju penziju?

Jovan Tamburić,
predsednik Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije

FotografijaOlya Kobruseva sa Pexels