Početna Magazin Godine USPS: Saopštenje povodom izjave ministra finansija Dušana Vujovića

USPS: Saopštenje povodom izjave ministra finansija Dušana Vujovića

USPS: Saopštenje povodom izjave ministra finansija Dušana Vujovića

Udruženje sindikata penzionera Srbije, „zgranuto nebuloznim izjavama ministra finansija Dušana Vujovića koje je iskazao u Skupštini Srbije“, izdalo je Saopštenje koje u celini prenosimo.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Udruženje sindikata penzionera Srbije bilo je ovih dana zgranuto nebuloznim izjavama ministra finansija Dušana Vujovića koje je iskazao u Skupštini Srbije, a posebno je bilo zgranuto ćutanjem Saveza penzionera Srbije i Partije ujedinjenih penzionera povodom tih izjava, imajuću u vidu da su izjave ovog člana vlade uznemirile i uplašile sve penzionere u Srbiji.

Te izjave, a možda i najave nečega što ćemo tek doživeti, a koje su po mišljenju USPS veoma sporne, odnose se na sledeće Vujovićeve iskaze:

  1. da privremeni zakon kojim su smanjene penzije nema rok do kad važi i da će Zakon biti ukinut kad se steknu uslovi;
  2. da se penzije ne obračunavaju prema kriterijumu koliko je neko izdvajao u PIO fond, već da se za obračun uzima određeni broj godina sa najboljim primanjima;
  3. da se u Srbiji stiče „pravo na penziju, a ne pravo na konkretan iznos penzije“…

Ako je i od doktora Vujovića – mnogo je.

Prvo. U prevodu na srpski, Vujovićeva izjava „Kad se steknu uslovi“ znači: „Nastavljamo sa pljačkom penzionera“. Ovog puta, USPS napokon veruje Fiskalnom savetu koji smatra da je opasnost od krize javnog duga izbegnuta, da su državna izdvajanja za penzije praktično na svom dugororočno održivom nivou od 11 odsto BDP-a, da u budžetu za 2018. godinu postoji fiskalni prostor za povećanje ukupnih izdvajanja za penzije i da su se stekli uslovi za ukidanje privremenog zakona o smanjenju penzija kako bi se vratio raniji uređeni penzijski sistem u kojem odnosi isplaćenih penzija zavise od visine uplaćenih doprinosa.

Drugo. Vujović je, ne prvi put, pokazao svoje elementarno nepoznavanje Zakona o PIO fondu. Moramo da mu objasnimo da se penzija obračunava na osnovu primanja iz celokupnog radnog veka, osim za pojedine privilegovane kategorije kao što su vojska, VBA, BIA, deo MUP-a i deo Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

Vučić i Vujović su smišljanjem novih i „kreativnih“ zakonskih rešenja koja se odnose na penzije, potpuno razbucali penzioni sistem. Prvo su jula 2014. ukinuli odredbu da penzije prate rast plata i troškova života, zatim u novembru iste godine doneli kriminalni zakon o privremenoj pljački penzija, da bi potom Vučić sebe stavio u poziciju isključivog gospodara koji odlučuje o milostinji bacajući penzionerima po neku mrvicu, obično uoči neki izbora.

A mogli su ovi „Evropejci“ da provere kako u većini zapadnih zemalja penzioneri primaju i po dve penzije, svoju i pokojnog supružnika, što je u Srbiji mislena imenica.

Treće. Nije nam poznato gde je i kako Vujović smislio da penzioneri imaju pravo na penziju, ali ne i na njen iznos ili možda on govori u nečije ime. Kao što dvorski pajac ima pravo sve da kaže u ime kralja, tako je i Vučićev trbuhozborac, Vujović rekao sve što kralj misli.

Jer, ako je visina buduće penzije nezavisna od visine uplate doprinosa, onda će se zaposleni dogovarati sa poslodavcem da se doprinosi uplaćuju na iznos minimalca, a ostatak zarade davaće se na ruke, čime je „veliki stručnjak“ Vujović usred srpskog parlamenta promovisao kriminal i sivu ekonomiju.

Zbog svega ovoga USPS traži neopozivu ostavku ministra Vujovića.

Izvršni odbor
Udruženja sindikata penzionera Srbije