Magazin Godine Srbija

USPS: Saopštenje povodom izjave ministra finansija Dušana Vujovića

Udruženje sindikata penzionera Srbije, “zgranuto nebuloznim izjavama ministra finansija Dušana Vujovića koje je iskazao u Skupštini Srbije”, izdalo je Saopštenje koje u celini prenosimo.

Udruženje sindikata penzionera Srbije bilo je ovih dana zgranuto nebuloznim izjavama ministra finansija Dušana Vujovića koje je iskazao u Skupštini Srbije, a posebno je bilo zgranuto ćutanjem Saveza penzionera Srbije i Partije ujedinjenih penzionera povodom tih izjava, imajuću u vidu da su izjave ovog člana vlade uznemirile i uplašile sve penzionere u Srbiji.

Te izjave, a možda i najave nečega što ćemo tek doživeti, a koje su po mišljenju USPS veoma sporne, odnose se na sledeće Vujovićeve iskaze:

 1. da privremeni zakon kojim su smanjene penzije nema rok do kad važi i da će Zakon biti ukinut kad se steknu uslovi;
 2. da se penzije ne obračunavaju prema kriterijumu koliko je neko izdvajao u PIO fond, već da se za obračun uzima određeni broj godina sa najboljim primanjima;
 3. da se u Srbiji stiče “pravo na penziju, a ne pravo na konkretan iznos penzije”…

Ako je i od doktora Vujovića – mnogo je.

Prvo. U prevodu na srpski, Vujovićeva izjava “Kad se steknu uslovi” znači: “Nastavljamo sa pljačkom penzionera”. Ovog puta, USPS napokon veruje Fiskalnom savetu koji smatra da je opasnost od krize javnog duga izbegnuta, da su državna izdvajanja za penzije praktično na svom dugororočno održivom nivou od 11 odsto BDP-a, da u budžetu za 2018. godinu postoji fiskalni prostor za povećanje ukupnih izdvajanja za penzije i da su se stekli uslovi za ukidanje privremenog zakona o smanjenju penzija kako bi se vratio raniji uređeni penzijski sistem u kojem odnosi isplaćenih penzija zavise od visine uplaćenih doprinosa.

Drugo. Vujović je, ne prvi put, pokazao svoje elementarno nepoznavanje Zakona o PIO fondu. Moramo da mu objasnimo da se penzija obračunava na osnovu primanja iz celokupnog radnog veka, osim za pojedine privilegovane kategorije kao što su vojska, VBA, BIA, deo MUP-a i deo Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

Vučić i Vujović su smišljanjem novih i “kreativnih” zakonskih rešenja koja se odnose na penzije, potpuno razbucali penzioni sistem. Prvo su jula 2014. ukinuli odredbu da penzije prate rast plata i troškova života, zatim u novembru iste godine doneli kriminalni zakon o privremenoj pljački penzija, da bi potom Vučić sebe stavio u poziciju isključivog gospodara koji odlučuje o milostinji bacajući penzionerima po neku mrvicu, obično uoči neki izbora.

A mogli su ovi “Evropejci” da provere kako u većini zapadnih zemalja penzioneri primaju i po dve penzije, svoju i pokojnog supružnika, što je u Srbiji mislena imenica.

Treće. Nije nam poznato gde je i kako Vujović smislio da penzioneri imaju pravo na penziju, ali ne i na njen iznos ili možda on govori u nečije ime. Kao što dvorski pajac ima pravo sve da kaže u ime kralja, tako je i Vučićev trbuhozborac, Vujović rekao sve što kralj misli.

Jer, ako je visina buduće penzije nezavisna od visine uplate doprinosa, onda će se zaposleni dogovarati sa poslodavcem da se doprinosi uplaćuju na iznos minimalca, a ostatak zarade davaće se na ruke, čime je “veliki stručnjak” Vujović usred srpskog parlamenta promovisao kriminal i sivu ekonomiju.

Zbog svega ovoga USPS traži neopozivu ostavku ministra Vujovića.

Izvršni odbor
Udruženja sindikata penzionera Srbije


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

10 Comments

Click here to post a comment
 • Neznam kakav je sastav stručnosti članova IO Udruženja sindikata penzionera Srbije, ali iz ovog komentara datog na izjavu ministra Vujovića, zaključujem da je uglavnom sastavljen od ljudi, koji vrlo slabo barataju sa ovom materijom, odnosno nikako. Preciznije, najvažćnija im je njihova penzija.
  Zašto ?
  Prvo, država je donela Zakon kojim su smanjene penzije, iz razloga što je bila pred bankrotom, i jedini spas je bio smanjenje penzija. Što se posle tri godine primene i pokazalo kao opravdanim. Medjutim, tim Zakonom nisu smanjene samo penzije penzonerima već i zarade svim budžetskim korisnicima. Što nijedno udruženje sindikata ne spominje. Ovo pravo državi je omogućio čl. 20. Ustava. Koji praktično preveden znači, kad država oceni da je ugrožena i pred bankrotom, što je bilo ovoga puta, u skladu sa ovim članom Ustava, ima pravo da preduzme propisane mere za zaštitu od bakrota. Istim članom, se kaže da takve mere ostaju na snazi dok ne prestane opasnost zbog kojih su mere donešene. Zato se Zakon i nema rok do kojeg će biti primenjivan. Odnosno ima, i to će biti, dokle god se ekonomski ne oporavi. Pri ovom, država ne sme, kako piše u člano 20- Ustava, ugroziti stečene prava gradjana. Što se nije ni dogodilo, jer stečeno pravo je pravo na penziju, ali ne i na njenu visinu, koja se uredjuje posebnim zakonima. To pravo na penziju, država nikom nije ni oduzela ni ugrozila.
  Drugo, IO je pokazao apsolutno ne poznavanje stvari u penzionom osiguranju. Ministar, je rekao da se razmatra mogućnost da se penzija ne obračunava na osnovu celokupno uplaćenih doprinosa za vreme radnog veka, nego na osnovu odredjenog broja godina u kojima je osiguranik imao najveće uplate doprinosa. Da samo podsetim, tako se je penzije obračunalava do pre 20-tak godina dok je nije ukinula Vlada na predlog Šešelja, što je bilo pogubno. Kamo sreće da se ostvari ova zamisao, jer kada se uzme prosek sa najvećim uplaćenim dorpinosima za odredjenih broj godina, i podeli sa tim brojem uzetih godina, penzija obračunata na taj način bilo bi mnogo pogodnija i daleko veća nego kada se obračuna na osnovu svih uplaćenih doprinosa. Da je to tačno, ne treba ići daleko od penzionisanje vojnih osiguranika i drugih osiguranika sa benifiricanim stažom (policija,BIA itd.) kojima se penzija odredjuje na osnovu, poslednje plate stečene u zadnjem mesecu rada, što je navarvno daleko povoljnije nego prosek celokupnog staža, pri čemu se ta poslednja plata obično uveća iz bilo kojih razloga (unapredjenje, pohvale itd.). Zato vojni penzioneri i imaju sada daleko veću penziju od ostalih penzionera iz istog ranga školske spreme a sa daleko većim brojem godina rada.
  Na kraju stiče se utisak, iz ovog obaveštenje IO Sindikata penzionera Srbije, da pored toga što ne razumeju suštinsko funkcionianje penzionog sistema (a iza njih uglavnom stoje misli vojnih penzionera)
  i pored svog ličnog interesa, da je osnovna stvar bila kritikovati Vučića kao predsednika Države, pri čemu ga nazvati “veliki vodja” preko ispravnih misli jednog ministra, koji usput i nije zadužen za ovoj resor, nego za resor obezbedjivanja para u budžetu. A svi ste vi zaboravili, i nijedan od vas ili nezna ili neće da zna, ili ne spominje. Zakon nije doneo Vučić, niti Vujović. Zakon su doneli poslanici u Parlementu u Narodnoj skupštini, na predlog Vlade. I njega treba tamo osporavati predlogom sa 30.000 potpisa za pokretanje inicijative za njegovu izmenu. A ne blatiti pojedina lična imena i funkcije, koji su zaduženi samo za sprovodjenja Zakona, koje su doneli poslanici, koje ste uostalom, i vi iz udržunja penzonera izabrali.

  • Ovaj sadržaj je mogao da napiše samo plaćenik. Ispade da kada uđeš u kategoriju penzioner, više nisi ni pravnik ni ekonomista već ti treba pamet Vujovića i ovog autora. Tužni autore nismo se “primili”.

  • Za neobaveštene,predlog za ukidanje pomenutog zakona,sa preko 30000 potpisa predat je skupštini pre nekoliko meseci,ali ga vladajuća većina jednostavno ignoriše.

 • ovo je napisao neko ko nema veze ni sa pravom ni sa zakonima. Penzije odredjuje visina uplacenih doprinosa i koliko su dugo uplacivani, obracun vrsi RF za PIO po vazecim zakonima a ne odokativno kako to po Vujovicu ispada.Svi koji su u zadnjih 15-ak godina otisli u penziju su fakticki osteceni jer im se obracunava ceo staz a ne najboljih 10 godina, kako je to nekada bilio, Zakon koji je donet je imao ograniceni rok trajanja do 31.12.2017 god. a ne dokle se nekome cefne – jer po Vucicevim recima smo konsolidovali javne finansije , nismo vise bankrot Za sve ima novca osim vracanje penzija na nivo iz 2014 godine – sramota , jer to je cista otimacina i udaranje po ledjima naj ugrozenije populacije – koja je i do sada bivala uvek i konstantno ostecenja. Penzioneri su uplacivali doprinose iz svojih zarada i nemo\e se reci da imaju “pravo na penziju, a ne pravo na konkretan iznos penzije” – budalastina i neznanje.

  • Poštovani,
   Za Vas i za sve druge čitaoce koji će pročitati Vaš komentar, moramo da istaknemo: zakon na osnovu koga su penzije smanjene nema ni jednu odredbu koja ograničava njegovo trajanje. To što je takav predlog razmatran je jedno, a zakon koji je donet i koji je na snazi nešto je sasvim drugo. Možete pogledati i kod nas: https://www.penzin.rs/zakon-o-privremenom-uredivanju-nacina-isplate-penzija/ ili na nekom drugom mestu (portal Paragraf i sl) ili, najbolje, u Službenom glasniku.
   Ovu dezinformaciju ponavalju čak i stručnjaci i time se ona stalno širi. A ne možemo donositi dobre odluke, niti formirati mišljenje o nečemu ako ne posedujemo tačne informacije o tome.

 • Slazem se sa Karadjoglu da “takve mere ostaju na snazi dok ne prestane opasnost zbog kojih su mere donešene. Zato se Zakon i nema rok do kojeg će biti primenjivan. Odnosno ima, i to će biti, dokle god se ekonomski ne oporavi.” Moje pitanje je ko i na osnovu kojih parametara odredjuje da je opasnost prestala? Da li to znaci da je Srbija i u ovom trenutku u opasnosti od bankrotstva? Vlada nas uporno uverava da je Srbija sada politicki i ekonomski stabilna zemlja.

  • Poštovani Gole, vi ste jedini koji ste se složili sa mojim komentarom. Svi ostali su me proglsili “plaćenikom”, i ako sam i ja u istoj poziciji kao i vi, i kao i mi svi ostali. Jedina razlika izmedju mene i njih je što ja u komentarima iznosim činjenice, a ne svoje želje da mi plata ili penzija bude veća. Što bih naravno volio. Dok oni traže krivicu isključivo u vlasti i isključivo ih zanima lični interes-svoja penzija i plata. Pa makar država i propala. A kad bi ona propala, ne badjBože, onda ne bi imali ni platu ni penziju.
   Poštovani, na mestu je vaše pitanje. Na osnovu koji parametara se odredjuje da je opasnost od propasti prestala ?
   Umesto mog ličnog odgovora, kao lice koje proglašeno “plaćenikom”, “nema veze ni sa pravom ni ekonomijom” itd. ja vam nudim odgovor, koji je dat od strane najstručnijeg lica koji o tome odlučuje a to je Predsednik Fisklanog saveta prof.Dr. Pavle Petrović, prof.Ekonomskog fakulteta, čiji je intervju o sadašnjoj situaciji bio dostupan ovih dana u medijima, i koga su pročitali samo oni koji se imalo razumeju o ekonomiju i pravo. Oni drugi i da su ga pročitali, i ovako ništa ne razumeju i njima je samo kriv Vučić (a ne navode koji je to od njega bolji u ovom trenutku za državu).
   A Prof.Petrović izmedju ostalog kaže:
   “Javni dug je u 2017. snažno umanjen, sa oko 73 odsto BDP-a, koliko je iznosio na kraju 2016, na ispod 65 odsto, koliko očekujemo da će iznositi na kraju 2017. Za ovako snažno smanjenje javnog duga u 2017. zaslužno je, pre svega, jačanje dinara u odnosu na dolar i evro, budući da je država uglavnom zadužena upravo u tim valutama”

   Profesor Pavle Petrović je već sedam godina na čelu Fiskalnog saveta Srbije.
   Dakle, da prevedem, onim drugim koji ne razumeju tematiku, šta ovo znači u praksi.Znači, da od svega što u toku godine zaradima 65 % nije naše (a bilo je 73%), već tudje, sa njim moramo vratiti dug, pa onda da delimo šta nam je ostalo. A to je jedino moguće povećanjem proizvodnje ili novim zaduživanjem.
   E ovo je, jedan ako ne i glavni, kriterijum za ocenu, dokle postoji opasnost propasti države. Ili, naprostije, dokle god si nakom dužan, dok mu ne vratiš dug u opasnosti si i zavisiš od njega.
   Kako god me predhodni komentatori Kaldrmaš, Varvinko, Sloga i njima slični, nazvali, ja se ne ljutim. Jer nisu oni krivi, što ovo ne razumeju. Ovo se uči na fakultetu. Ovo su stručne činjenice iznešene od najmerodavnijeg stručnjaka.
   Naćalost, situacija je takva, odgovaralo nama to ili ne.

 • Ja sam pratio prenos Skupstine kada je taj Zakon o privremenom uredjenju nacina isplate penzija usvajan. I usvojen je tekst u kome je u zadnjem clanu tog zakona stajalo da ce se taj Zakon primenjivali dok se ne postigne budzetska stabilnost. Posle dva dana sam pogledao na sajtu Narodne skupstine republike Srbije u rubrici “doneti zakoni” i video tekst tog usvojenog zakona i tu je isto stajalo u tom zadnjem clanu da ce se Zakon primenjivali do postizanja budzetske stabilnosti. I odjednom je neko izbrisao taj clan i kada je taj Zakon objavljen u Sluzbenom glasniku tog zadnjeg clana vise nije bilo. Izgleda da je neko falsifikovao tekst tog zakona izbrisavsi taj zadnji clan koji je propisivao dokle ce se taj zakon primenjivati. Interesantno da niko od opozicije to pitanje ne postavlja a oni mogu da to provere jer postoje stenogrami i snimci te sednice pa moze tacno da se utvrdi koji tekst je usvojila Skupstina. Da je taj clan ostao u tekstu Zakona ne bi se moglo pricati kako smo uspeli da postignemo budzetsku stabilnost a da Zakon ostane i dalje na snazi. Ako je usvojen taj Zakon sa tim zadnjim clanom koji je predvidjao dokle ce se zakon primenjivati a posle je neko maknuo taj clan onda je to teski falsifikat i skandal i to je ono sto treba istraziti.Jer svi pricaju da je trebalo taj zakon da se sada krajem godine ukine jer ljudi su zapamtili koji je tekst usvojen.Znaci istraziti koji je tekst usvojen a koji objavljen u Sluzbenom glasniku.

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija