Uskrs

O Isusu Hristu koji je vaskrsnuo, apostoli će pripovedati i on će biti osnova hrišćanstva. Prve hrišćanske zajednice će iznići i prvo širenje hrišćanske religije će se osetiti upravo u radosti što je Hristos vaskrsnuo. 

Isusova smrt – to je nešto sasvim prihvatljivo, verovatno. Ali njegovo vaskrsenje plaši, zaprepašćuje ili izaziva podsmeh. A apostoli svedoče o povezanosti smrti i vaskrsenja Isusova: videli su ga kako izdiše, videli ga mrtvog, a tri dana kasnije su ga videli živog, istog kakav je i bio, mogli su ga i opipati, a on je sa svojim prijateljima mogao da obeduje.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

O Isusu Hristu koji je vaskrsnuo, apostoli će pripovedati i on će biti osnova hrišćanstva (religije Hristovih učenika). „Ako Hristos nije vaskrsnuo, onda je naša vera uzaludna“, pisaće kasnije Sv. Pavle. Prve hrišćanske zajednice će iznići i prvo širenje hrišćanske religije će se osetiti upravo u radosti što je Hristos vaskrsnuo. (Pjer Pjerar)

Dvadeset jedan vek kasnije, hrišćani slave Uskrs ili Vaskrs kao najradosniji praznik. „Jer Bogočovek Hristos, pobedivši smrt vaskrsenjem, razorio je ’telo smrti’ kao ontološku stvarnost, izbavio rod ljudski od smrti, darivao mu Život večni, Istinu večnu, Ljubav večnu, Pravdu večnu, Radost večnu, i sva ostala večna Božanska blaga koja samo Bog ljubavi i Čovekoljublja može podariti. I tako rešio sav problem čoveka, sav sveproblem čoveka.“ (Sv. Justin Ćelijski)