Početna Magazin Godine Ekonomija Uskoro novi Zakon o zaštiti potrošača?

Uskoro novi Zakon o zaštiti potrošača?

Na završnoj konferenciji projekta Evropske unije o zaštiti potrošača rečeno je da je nacrt novog Zakona o zaštiti potrošača završen i očekuje se da ga nova Vlada što pre usvoji, prenosi Beta.

Vesna Novaković, načelnica Odeljenja za zaštitu potrošača u Ministarstvu trgovine, kazala je novinarima da je cilj novog zakona bio otklanjanje nejasnoća iz Zakona o zaštiti potrošača usvojenog 2010. godine.

– Novi zakon o zaštiti potrošača je u potpunosti usklađen sa regulativom EU, a radili smo na tome da njegove odredbe budu sprovodljivije, uloga inspekcijskih organa precizno definisana, kao i zadaci nevladinih organizacija i lokalnih samouprava – istakla je.

Ona je navela da je projekat EU „Jačanje zaštite potrošača u Srbiji“, doprineo razvijanju svesti potrošača o pravima koje imaju, ali da treba još raditi na njihovoj edukaciji. Šef sektora za projekte Delegacije EU u Srbiji Hose Gomez (Jose Gomez) rekao je da je zakonodavstvo Srbije i EU u potpunosti usklađeno, ali da je do sada nedostajala puna implementacija zakona, što se može postići institucionalnim uređenjem.

Vođa projektnog tima EU Tjeri Burgoanji (Thierry Bourgoignie) naveo je da je zadovoljan rezultatima projekta koji se u Srbiji sprovodio skoro tri godine, i da je EU imala dobru saradnju sa Ministarstvom trgovine, Privrednom komorom Srbije i udruženjima potrošača.