Početna Magazin Godine Ekonomija UPS: Plate javnom sektoru smanjiti za 25 odsto, penzije za 20, a namete na plate sa 65 na 40 odsto

UPS: Plate javnom sektoru smanjiti za 25 odsto, penzije za 20, a namete na plate sa 65 na 40 odsto

Unija poslodavaca Srbije traži smanjenje nameta na plate sa sadašnjih 65 na 40 odsto, ali i da se plate u javnom sektoru smanje za četvrtinu a penzije za petinu…

U debati o učinicima u prvih 100 dana Vlade Srbije koju je organizovala Balkanska novinarska istraživačka mreža (BIRN), Slavenko Grgurević, član Unije poslodavaca Srbije (UPS), istakao je da poslodavci traže znatno smanjenje nameta na plate sa sadašnjih 65 na 40 odsto. Unija smatra i da plate u javnom sektoru moraju da se smanje za 25 odsto, a penzije za 20 procenta da bi smanjenje imalo efekta.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

– Ukoliko svega toga (smanjenje plata, penzija i nameta na rad) ne bude bilo, bojim se da će, bez prizivanja armagedonskog scenarija, krajem ove godine ili u prvom tromesečje naredne godine, biti vrlo, vrlo loše – rekao je Grgurević.

Da je privredi nepohodno smanjenje nameta na plate, istakla je i direktorka za regulatornu reformu u Nacionalnoj alijasi za lokalni ekonomski razvoj (NALED) Jelena Bojović. Ona je rekla da privreda traži da se uvede progresivno oprezivanje zarada i da se porez na najniže zarade ukine ili smanji.

– To bi imalo značajan efekat na privredu i na zapošljavanje i prevođenje radnika koji rade na crno ili u sivoj ekonomiji u legalne tokove – da budu prijavljeni i da bar ostvaruju pravo na zdravstveno osiguranje, a da se država prosto odrekne poreza na zarade, pre svega na najniže plate. Razlika u visini opterećenja između najniže i najviše plate u Srbiji je 1,2 odsto, a u razvijenim zemljama 17 ili 18 odsto – rekla je ona.

Grgurević je dodao da je 50 odsto preduzeća, po poslednjim podacima iz 2013, bilo je šest meseci u blokadi. Ideja Unije poslodavaca je, kako je naveo, da se ide na multilateralnu kompenzaciju, za šta Srbija još nema zakonska resenja, javlja Beta a prenosi Blic.