Andragogija (nauka) - doživotno učenje Foto albumi Tehnologija i obrazovanje

Univerzitet za penzionere u Getingenu

Nemačka: univezitetsko obrazovanje i za one u trećem dobu... Za to vreme u Srbiji - blokada i za apsolvente...

Univerzitet u Getingenu u Nemačkoj, nudi poseban program obrazovanja za “treće životno doba”, sa idejom da penzionerima koji imaju više slobodnog vremena pruži mogućnost da se posvete sticanju visokog obrazovanja. 

Visoka škola nije rezervisana isključivo za one koji su već u penziji, već i za starije građane koji rade kraće radno vreme ili su nezaposleni a imaju mogućnosti da se posvete sopstvenom obrazovanju.
Univerzitet ne raspolaže posebnim odeljenjem ili katedrom za seniore. Sem par predavanja koja su namenjena isključivo njima, polaznici programa „treće životno dobar“ mogu da odlaze na gotovo sva predavanja na ovom univerzitetu.
Cilj projekta je da se i starijim građanima omogući pristup visokom školovanju, iako sticanje akademskog znanja nije suština ideje. Uglavnom je reč o građanima, koji su tu zbog znanja, a ne diplome. Seniorima dobrovoljni odlazak na predavanja ne predstavlja stres, već zadovoljstvo, piše Dojče Vele.Foto: Dojče Vele

About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija