Početna Magazin Godine Svet Sakura – simbol Japana

Sakura – simbol Japana

Sakura – simbol Japana

Sakura je biljka koju mi nazivamo japanska trešnja. Povezana je tesno sa samurajima koji su život doživljavali kao lep i kratak, kao što je i trešnjin cvet. 

Trešnjin cvet je poznat kao simbol Zemlje izlazećeg sunca. Reč je, zapravo o biljci iz roda Rosacea, latinskog naziva Prunus serrulata, koju mi nazivamo japanska trešnja, a Japanci sakura.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Sakura je tesno povezana sa bušido kodeksom i samurajima koji su život doživljavali kao lep i kratak, kao što je i trešnjin cvet. Čak su i kamikaze tokom Drugog svetskog rata crtale ovaj cvet na bokovima svojih aviona u kojima su odlazili u samoubilačke akcije.

Duboka ukorenjenost ovog simbola u tradiciji japanskog naroda primetna je u svim granama umetnosti. Od tradicionalnog japanskog slikarstva, plesa, muzike, preko religije – kako budizma, tako i šintoizma, do pozorišta i književnosti i savremenih manga stripova.

Sakura je prisutna u skoro svim japanskim vrtovima, javnim parkovima, dvorištima škola i javnih zgrada. Kako i školska i fiskalna godina počinju u aprilu, početak školske i poslovne godine obeležen je uvek početkom cvetanja sakure na celom Honšuu, najvećem japanskom ostrvu.

Fotografija: Cyril Almeras