Magazin Godine Svet Život i godine

Umetnici u posetama centru za stare

Grad Njujork organizuje saradnju 50 umetnika sa domovima za stare u tom gradu, a organizatori programa tvrde da i umetnici imaju zadovoljstvo u radu sa starim osobama…

Sekretarijat za kulturu grada Njujorka vodi program saradnje starih osoba i umetnika u centrima za seniore u tom gradu –  Seniors Partnering with Artists Citywide (SPARC).

Prve godine 12 umetnika obišlo je devet centara za stare, a već naredne godine budžet je bio 200.000 dolara.

Od 2012. godine program sponzoriše gradski sekretarijat za stare, i on uključuje različite profesije, od kuvara do koreografa koji posećuju opštinske centre za stare.

Danas program okuplja 50 umetnika koji po šest meseci posvećuju ovoj aktivnosti.

Organizatori programa tvrde da i umetnici imaju zadovoljstvo u radu sa starim osobama, i da su mnogi od njih pokrenuli svoje umetničke projekte inspirisani ovom saradnjom.

Na primer, 2013. godine, jedna plesna grupa uključila je i sedam korisnika jednog doma za stare prilikom svog nastupa. Na linku datom na početku ovog teksta možete pogledati kako izgleda konkurs za 50 novih mesta za umetnike, piše Hyper Allergic.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija