Početna Magazin Godine Društvo Kada se stari obraćaju za pomoć vladi pre nego svojoj deci

Kada se stari obraćaju za pomoć vladi pre nego svojoj deci

Tužno je kada pomislimo da se stari mogu osećati kao da zavise od svoje dece, naročito kada su oni toj istoj deci pružili sve na početku života..

Prve nedelje septembra 2014. godine premijer Singapura gostovao je na radiju i odgovarao na pitanja slušalaca. Jedno je bilo i pitanje penzionera koji je želeo da zna da li će vlada uzeti u obzir kupovinu stanova od vlasnika na lizing koji bi time sebi obezbedili prihode u starosti.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Ovim povodom komentator Tham Yuen upitao se zašto građani koji imaju imovinu, ali nemaju stalne prihode očekuju pomoć vlade kada nisu siromašni. On se zapitao da li stari počinju da razmišljaju na način za koji često optužujemo mlade – da traže sve više pomoći vlade.

Jedno od pitanja za premijera bilo je i to da li će vlada pružiti finansijsku pomoć za stare koji žele da se vrate obrazovanju ili da se bave nekim hobijem.

– Nisam protiv vladine pomoći starima, naročito onima koji su doprinosili društvu celog života ali nisu uspeli da uštede dovoljno za sebe. Zbog njih mladi kao što sam ja uživaju u modernom Singapuru. Mnogi od njih nemaju mogućnost ni da se obrate svojoj deci, koja se možda i sama bore da spoje kraj sa krajem – pojašnjava Yuen.

– Pa ipak, zabrinjava to da i oni stari kojima ide relativno dobro, sve češće traže pomoć od vlade, umesto da je vide kao poslednju adresu. Porodica se smatra kao najbolji način da se obezbedi sigurno okruženje za odrastanje dece, ali i za brigu o starima. Tako možemo da pretpostavimo da su deca prva linija pomoći za ostarele roditelje.

– Međutim, sve više starih kao da oseća da ne bi trebalo da se previše oslanja na decu, i to je možda razlog zašto se sve više obraćaju vladi. Po jednom istraživanju među 1.500 ljudi u 2010. godini, sedam od 10 ispitanika izjavilo je da roditelji treba da žive sa njima.

– Ali, više smo saznali iz informacije da sve više starih želi da živi samostalno. Kao jedan od važnih razloga bio je taj da „ne žele da predstavljaju teret svojoj deci“.

– Tužno je kada pomislimo da se stari mogu osećati kao da zavise od svoje dece, naročito kada su oni toj istoj deci pružili sve na početku života. Zato čak i ako je vlada spremnija da pomogne, kao društvo trebalo bi da razmislimo da li želimo takav sistem. Ako ni zbog čeg, onda treba imati na umu da bi takav sistem opteretio javne finansije i ugrozio one kojima je najteže.

– Pored toga, iako bi finansijska pomoć vlade starim licima bila dobrodošla, to je svakako loša zamena za sigurnost koju ima osoba koja zna da može da se osloni na decu i porodicu – piše Yuen za News Asia One.