Ekonomija Magazin Godine Svet

Ujedinjeni Arapski Emirati spremaju penzije i za strance

Ujednjini Arapski Emirati nemaju zakon koji traži od poslodavaca da obezbede penzije za svoje zaposlene koji nisu državljani UAE. To će se možda promeniti, uprkos otporu kompanija…

Stranci koji žive i rade u Ujedinjenim Arapskim Emiratima uskoro bi mogli da postanu deo državnog penzionog sistema ukoliko prođe vladin novi plan.

Danas u UAE brojne privatne banke i finansijske organizacije nude penzione planove za klijente, ali vlada je izgleda namerna da uvede reforme u ovoj oblasti.

Trenutno ovde ne postoji zakon koji traži od poslodavaca da obezbede penzije za svoje zaposlene koji nisu državljani UAE. Ipak, za sada postoji “snažna preporuka” vlade da se ovo radi, pa su neke kompanije uvele različite modele penzionih doprinosa za svoje zaposlene.

Najava ove odluke nailazi na neodobravanje većine kompanija. Problemi su suštinski, a jedan od osnovnih je taj da rad u zemljama poput UAE ne podrazumeva višedecenijsku karijeru, već je tranzicija radne snage daleko brža.

Tako se lako može desiti da izdvajanja za penzije padnu na teret zaposlenima u vidu smanjenih primanja, piše Emirates 24/7.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija