Početna Magazin Godine UGS: Partijski plen ili uštede na umanjenju zarada u javnom sektoru

UGS: Partijski plen ili uštede na umanjenju zarada u javnom sektoru

UGS: Partijski plen ili uštede na umanjenju zarada u javnom sektoru

Na tribini „Partijski plen ili uštede na umanjenju zarada u javnom sektoru“, Ujedinjenog granskog sindikata (UGS) „Nezavisnost“, održanoj 27. juna 2016. godine, zatraženo je da se hitno ukine mera kojom se plate zaposlenih već skoro dve godine umanjuju, ali i da se saopšti koliko je novca na taj način ušteđeno i šta je s njim učinjeno.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Savetnik u UGS „Nezavisnost“ Zoran Ristić rekao je, kako prenosi „Blic„, da se skoro dve godine čeka odgovor Ustavnog suda o ustavnosti Zakona kojim su umanjene zarade u javnom sektoru dodajući da zaposleni jasno i precizno moraju da znaju dokle će ta mera biti na snazi, jer im njena primena nanosi nepopravljivu štetu.

„Veoma je važno da nam premijer u novom ekspozeu saopšti gde je novac utrošen, da se precizira koliko će ta mera biti na snazi i da se ona zakonski ograniči“, rekao je predsednik GS SITEL i potpredsednik UGS Aleksandar Titović.

Miloš Grabundžija, potpredsednik sindikata penzionera „Nezavisnost“,  iskoristio je skup da bi upozorio da najstariji građani umanjenje penzija veoma teško podnose, što se, kako je naveo, vidi i u činjenici da je od novembra 2014. godine i uvođenja te mere, smrtnost penzionera porasla za 26 odsto. Dodao je da su to podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Pomoćnik ministra za rad Zoran Lazić ponovio je da je mera smanjenja plata i penzija doneta kako bi se sprečio bankrot pred kojim se država našla 2012. godine, kako njeno pristupanje Evropskoj uniji ne bi bilo zaustavljeno, a aranžman s misijom Međunarodnog monetarnog fonda ne bi izostao.

„Zahvaljujući takvim merama vlade, izbegnut je bankot… a odluka o ukidanju tog interventnog zakona biće doneta onoga trenutka kad se stvore uslovi da se plate vrate na nivo koji radnici zaslužuju“, izjavio je Lazić.

Branislav Čanak, predsednik UGS „Nezavisnost“ apelovao je na nadležne da „raspetljaju čvor“ i saopšte zaposlenima šta ih sve još čeka.

Čanak smatra da je loše što ni u jednom trenutku nije predočena matematika na osnovu koje je sve to odlučeno, kao i da nikada nije rečeno ni to „smanjivaćemo primanja za 1,5 odsto i to će trajati decenijama ili uzećemo vam tri odsto i to će trajati pet godina“.

Monopol u zapošljavanju jedna je od ključnih prepreka u vraćanju plata na prethodni nivo, rečeno je na skupu.