Domovi za stare Foto albumi

UAE pozivaju porodice da stare smeste u domove

Slika: kamere otkrile da je negovateljica zlostavljala ostarelog oca bogatog šeika iz UAE (pronađite na Penzinu)

Ujedinjene Arapske Emirate u aprilu 2014. godine uzdrmao je video snimak zlostavljanja 80-godišnjeg čoveka od strane lica koje je trebalo da se brine o njemu.

Čovek se ovde vidi na fotografiji u kolicima, a snimak je napravila skrivena kamera u stanu starca koju je ostavila njegova porodica nakon što su posumnjali da starac trpi zlostavljanje od strane muškarca koji se starao o njemu već četiri meseca.

Na videu se jasno vidi kako “pomoćnik” bije starca kaišem, a video se ubrzo proširio putem društvenih mreža. Odreagovala je Zdravstvena zaštita Ujedinjenih Arapskih Emirata u Dubaiju i zbrinula starca kako bi mu sanirala povrede i umirila ga nakon pretrpljenog straha.

Stručnjaci iz Emirata ovu priliku su iskoristili da apeluju na poštovanje starijih koje je sastavni deo arapske kulture, a naročitu poruku uputili su porodicama starih osoba da je bolje da bližnje smeste u specijalizovanu ustanovu ili dom za stare, kakve Emirati otvaraju poslednjih godina, nego da nasumično dovode u stan starima “nekoga sa ulice”.

Takođe su se ponudili porodici da sledeću osobu koju angažuju dovedu na obuku kako da se stara o njihovom ocu.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija