Početna Magazin Godine Ekonomija Troškovi za penzionere 6 milijardi veći a penzije iste

Troškovi za penzionere 6 milijardi veći a penzije iste

Kako je moguće da su rashodi za penzije povećani za šest milijardi dinara uprkos činjenici da penzije miruju.

Milan Ćulibrk, glavni i odgovorni urednik nedeljnika NIN, na konferenciji posvećenoj osnivanju Komore malih i srednjih preduzeća i preduzetnika, postavio je gornje pitanje i podvukao je da su troškovi budžeta veći za 15 milijardi dinara u prva dva meseca 2014. godine nego u istom periodu lane, pri čemu su porasli svi troškovi izuzev za kapitalne investicije, gde se uštedelo.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

– Povećani su i rashodi za kamate za 4,6 milijardi dinara, i dalje će rasti nažalost, jer mi ćemo ove godine milijardu evra platiti samo samo za dospele kamate zajedno sa glavnicom. Nisam siguran ni da ćemo uspeti da nađemo toliko novca. Povećani su i izdaci za socijalnu zaštitu za skoro tri milijarde dinara i za plate u iznosu od oko dve milijarde dinara – rekao je Ćulibrk i dodao:

– Sve to kad saberete dobijate jasan signal šta je u ovoj zemji najveći trošak i na šta se najviše novaca troši. Sa druge strane, jedina ušteda ostvarena je na kapitalnim investicijama. Dakle, 500 miliona dinara je potrošeno manje nego prošle godine i na taj način se štedi i smanjuje deficit.

– Godine 2013, ukupno za kapitalne investicije potrošena je 21 milijarda dinara, a bilo je planirano preko 33,5 milijardi dinara. Da je za kapitalne investicije uzeto koliko je bilo predviđeno, deficit ne bi bio manji nego što je planirano, čime se vlada onoliko hvalila, nego bi bio za 10-15 milijardi veći nego što jeste. Kamo lepe sreće da je deficit zbog toga bio veći – zaključio je Ćulibrk.