Početna Magazin Godine Čovek i smrt Troškovi ekshumacije porodičnih grobnica

Troškovi ekshumacije porodičnih grobnica

Troškovi ekshumacije porodičnih grobnica

Da bi sahranila pokojnika u porodičnoj grobnici, porodica prvo mora da plati ekshumaciju prethodno sahranjenih, a to će ih koštati 19.000 dinara za prvog pokojnika, piše Marija Nikolić za Blic…

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Beograđanka Snežana Stankov u maju je platila 28.420 dinara za ekshumaciju dvoje pokojnika, majke i oca, sahranjenih u jednom grobu. Otac joj je sahranjen pre 33, a majka pre 15 godina.

– Kada sam htela da sahranim sestru, u “Pogrebnim uslugama” mi je rečeno da moram prvo da platim internu ekshumaciju. Jedna takva ekshumacija je koštala 19.630, a druga 8.790 dinara. Tada nisam obraćala pažnju na sve to, jer me je pogodila sestrina smrt. Kasnije sam se pitala šta sam platila, jer od prethodnih pokojnika nije ostalo ništa. Planiram da se žalim “Pogrebnim uslugama” – kaže Stankov.

Porodici Jovanović koja ima grobnicu na Novom groblju, su juče na posebnom šaletru na kom se dobijaju informacije za ekshumacije, rekli su da moraju da ekshumiraju barem četvoro ili petoro pokojinika, kako bi se sahranio novi.

Privatni pogrebnici kažu da je od decembra 2014. godine uvedena nova praksa na grobljima, a to je da se pre same sahrane, ukoliko je više njih sahranjeno u jednom grobu, vrše interne ekshumacije za dva, tri i više pokojnika, dok je ranije mogla da se izvrši samo jedna ekshumacija.

– Sada “Pogrebno” naplaćuje bezmalo 20.000 dinara za internu ekshumaciju jednog, a za svakog narednog se odeđuje cena prema periodu počivanja. Tako da sada ljudi plaćaju i po 40.000 do 50.000 dinara samo za ekshumacije – kaže jedan od privatnih pogrebnika.

Zbog velike cifre, nekoliko porodica koje su ga angažovale, odličile su se da kremiraju svoje pokojnike, jer im je to jeftinije.

Interna ekshumacija je skupljanje ostataka prethodnih pokojnika. Grobari kopaju grobove, a kada naiđu na kosti, sakupe ih i stave u platnenu vrećicu, a potom vrše dezinfekciju groba. Prilikom naredne sahrane vrećica se stavi sa strane u grob, a preko nje sanduk novog pokojinika.

U JKP “Pogrebne usluge” objašnjavaju da broj preminulih lica koja mogu da se sahrane u jedno grobno mesto, zavise od tipa grobnog mesta, kao i groblja na kome se sahrane obavljaju.

– Ukoliko porodica preminulog lica ne može iz finansijskih razloga, ili ne želi da obavi internu ekshumaciju upućujemo ih na redovnu sahranu na nekom od otvorenih beogradskih grobalja – objašnjavaju u ovom preduzeću.

Na otvorenim grobljima: Nova Bežanija, Lešće, Orlovača i Zbeg interna ekshumacija se vrši nakon svake treće sahrane, dok se na zatvorenim grobljima: Novo, Centralno, Topčider, Zemunsko, Banjičko i Stara Bežanija, interna ekshumacija obavlja nakon svake druge sahrane.

– Već pedeset godina usluga interne ekshumacije postoji u Cenovniku osnovnih usluga JKP „Pogrebne usluge“. Cenovnik odobrava naš osnivač grad Beograd. Cenu određuje period počivanja preminulog lica i vrsta grobnog mesta, uključujući obaveznu dezinfekciju – kažu u “Pogrebnim uslugama”.

Novi trošak nalepnice za sanduke – 509 dinara

Privatni pogrebnici kažu da je od decembra uvden još jedan namet, plastificirane nalepnice sa imenom i prezimenom pokojnika, kojima se obeležavaju sanduci.

– Zapravo to je samo plastificirani papir, ali je i dodatni trošak – kaže jedan od privatnih pogrebnika za Blic.