Početna Magazin Godine Čovek i smrt Tren pre nego što umrem

Tren pre nego što umrem

Tren pre nego što umrem

Fotografi iz Los Anđelesa, Andrew George, napravio je seriju fotografija osoba na samrti, starijih i mlađih, pod imenom – Baš pre nego što umrem (Right Before I Die).

U jednom blogu na Hafington Postu, on je objasnio:

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

– Interesovanje za ovu temu dobio sam na sahrani majke svog druga. Ona je bila jedna od najboljih osoba koje sam znao, uvek nasmejana i bistra i mudra, pa opet, pomislio sam kako će za to znati samo oni koji su je lično poznavali jer njeno „materijalno“ dostignuće ne uključuje i slavu.

Nekoliko bolnica ga je odbilo, ali je dr Marva Kilani iz jedne bolnice u Los Anđelesu prihvatila da ponudi pacijentima jednu ovakvu saradnju sa fotografom. Svi su oni znali da boluju od neizlečive bolesti, bilo koje. Fotograf je odlučio da vrsta bolesti, ili profesija, i drugi detalji o pacijentu budu prećutani, kako bi se otklonile sve „smetnje“.

– Oni su veoma zahvalni. Oni doživljavaju vrednost sunčeve svetlosti u prolećnom popodnevu, minute sa unucima, još jedan dah… I iako znaju koliko smo trošni, ne prestaju da primećuju divotu svakog minuta koji prolazi. Naravno, nekada su bili kao i mi. Potrošili su decenije ali sada su u poziciji da su svesni svojih ludosti i upozoravaju na naše.

– Ovi muškarci i žene nisu ništa drugačiji od nas, i, pre ili kasnije, i mi ćemo iskusiti ono što su i oni – zaključuje fotograf.