Početna Magazin Godine Čovek i smrt Testament za slučaj teške bolesti: Pet želja

Testament za slučaj teške bolesti: Pet želja

Testament za slučaj teške bolesti: Pet želja

Pet želja (Five Wishes) je najpopularniji „testament“ u SAD, sa preko 18 miliona kopija „u etru“. Dokument je priznat kao važeći pravni akt u 42 države SAD.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
Organizacija „Dostojanstveno starenje“ (Aging With Dignity), između ostalog nudi i kupovinu pravnog dokumenta napisanog jednostavnim jezikom na 10 strana, koji može da posluži za izražavanje želja u slučaju teške bolesti zbog koje bi osoba izgubila samostalnost – Pet želja (Five Wishes): 
  • Osoba koju želim da donosi odluke u moje ime kada ne budem mogla/mogao
  • Medicinski tretman koji želim i koji ne želim
  • Komfor koji želim
  • Kako želim da me tretiraju
  • Šta želim da znaju moji najbliži
  • Čitajte na Penzinu i: 5 saveta za planiranje dobrog kraja života

Ovo je najpopularniji „testament“ u SAD, sa preko 18 miliona kopija „u etru“ (cena je pet dolara za pojedinačne kopije, i jedan dolar ako kupujete 25 i više komada). Dokument je priznat kao važeći pravni akt u 42 države SAD.

Dokument je, pored engleskog, dostupan na još 25 jezika, uključujući i albanski, hrvatski, ruski, španski, francuski, italijanski, poljski, hebrejski, kineski, itd. Prilikom kupovine, kupac dobija dvojezičnu verziju: na engleskom i izabranom jeziku (namenjenu pre svega za potrebe generacija američkih imigranata).

Dokument obrađuje sve važne potrebe kao što su: zdravstvene, lične, emotivne i duhovne. Istovremeno služi i kao okvir za dogovore sa porodicom i ličnim lekarom. Dokument je razvijen uz pomoć sponzorstva Robert Wood Johnson fondacije, najveće dobrotvorne organizacije u SAD posvećenoj zdravlju i zdravstvenoj zaštiti, kao i United Health fondacije koja je omogućila prevod.