Početna Magazin Godine Umetnost Tiptoes – Biti muško i druge priče

Tiptoes – Biti muško i druge priče

Tiptoes – Biti muško i druge priče

Tiptoes (stajanje na prstima – na vrhovima prstiju) američki je film iz 2003. godine sa Geri Oldmanom i Metju Mekonahijem u glavnim ulogama. Dovoljno da bude hit? Ne. Dovoljno da bude odličan film? Više nego dovoljno.

Pomenuta dvojica su braća, ali, Stivenova (Mekonahi) devojka ne zna da njen savršeni dečko ima brata. Upoznaje Rolfa (Oldman) kada ovaj slučajno naiđe nakon urnebesnog odlaska od svoje devojke, drugarice, ljubavnice, poznanice.

I ne samo to, ona upoznaje Rolfa nedugo pošto je saznala da je trudna i pošto njena savršena veza počinje da se raspada. Stivenov nepokolebljiv stav da treba da abortira za nju je potpuno neočekivan, ali Rolfov ulazak u njen život istovremeno je i objašnjenje Stivenovog ponašanja.

Rolf je čovek veoma malog rasta. I njihovi roditelji su mali ljudi – osobe obolele od ahondroplazije (bolesti koja nastaje kao posledica mutacije koštanog hormozoma). Stivenova i njena beba pod velikim je rizikom da nasledi ovu bolest.

Mislite da već nazirete radnju? Moguće. Ali, da je tako verovatno biste već čuli za film. S obzirom da film nikada u SAD nije ni stigao u bioskope jasno vam je da odstupa od klišea. I to čini toliko blesavo, pametno i prirodno da ta prirodnost donosi neverovatno uzbuđenje tokom gledanja filma. Ljudsko. Toplo. Duhovito. Nežno. Snažno.