Početna Magazin Godine Tehnologija vraća vid slepima – bioničko oko i prenos slike sa kamere direktno u mozak

Tehnologija vraća vid slepima – bioničko oko i prenos slike sa kamere direktno u mozak

Tehnologija vraća vid slepima – bioničko oko i prenos slike sa kamere direktno u mozak

Vid se sastoji od primanja svetlosnih signala kroz oko, prenos tih signala optičkim nervom do mozga gde nastaje slika koju „vidimo“. Raščlanjujući ovaj prirodni proces vida na pojedinačne komponente, nauka je ponudila dva rešenja za one koji ne vide: bioničko oko sa kamerom i sistem koji šalje „slike“ direktno u mozak.

Bioničko oko sa kamerom

Bioničko oko Argus II kompanije Aban Tech predstavljeno je krajem 2015. godine kao koncept u kome se umesto oka ugrađuje kamera koja treba delimično da nadomesti vid (u granicama osetljivosti i preciznosti koje su danas moguće).

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Ipak, ova tehnologija zahteva da pacijent ima donekle sačuvanu „infrastrukturu“ vida, jer u toj tehnologiji kamera je ugrađena direktno u očnu duplju u obliku očne jabučice ali signal se prenosi putem očnog živca do mozga.

Prenos „vida“ bežičnim putem do mozga

Naučnici su uspeli da povrate osnovni „vid“ jednoj pacijentkinji pomoću sistema uređaja koji povezuju kameru direktno sa mozgom, i to u dovoljnoj meri da mozak raspoznaje boje i oblike koje „vidi“ kamera.

Ova 30-godišnja žena pre sedam godina ostala je bez vida, a naučnici su bežičnim signalom povezali kameru sa čipom za vizuelnu stimulaciju usađenim u njen mozak.

Kamera šalje informacije predajniku, on šalje informacije implantu u mozak i tako se zaobilazi neaktivni optički nerv, a može se postići dovoljno dobra „slika“ u mozgu da pacijent može da vidi obrise pred sobom.

Sistem kamere, predajnika i stimulatora u mozgu koji vraća osnovni vid slepima u dovoljnoj meri da vide boje i oblike
Sistem kamere, predajnika i stimulatora u mozgu koji vraća osnovni vid slepima u dovoljnoj meri da vide boje i oblike

Eksperimentalni uređaj uspešno je testiran na univerzitetu Los Anđelesa, i prvi je takav test ovog proizvoda na ljudima.

Ovaj sistem dizajniran je za one kojima ne bi pomoglo bioničko oko Argus II, koje ipak zahteva da pacijent ima donekle sačuvanu „infrastrukturu“ vida.

Novi sistem tako ima daleko širu primenu jer u potpunosi zaobilazi sve prepreke od kamere do mozga, i može se primenjivati kod pacijenata koji su ostali bez vid iz bilo kog razloga.

Ideja je da se kamera ugrađuje na uređaj poput naočara, a da ram naočara sadrži predajnik koji će komunicirati direktno sa mozgom (kao što se vidi na ilustraciji gore).

Projekat je u vlasništvu kompanije Second Sight („Drugi vid“), i deo je programa Orion 1 koji je posvećen tehnologijama povraćaja vida bez angažovanja optičkog nerva, već direktno u komunikaciji sa mozgom. Kompanija se nada da će već u 2017. godini dobiti dozvolu za dalja ispitivanja sistema uz pomoć naočara za odobrenje za plasman na tržište.