Početna Magazin Godine Društvo Taktičnost nije preduslov za bogatstvo

Taktičnost nije preduslov za bogatstvo

Pismo bogataša Toma Perkinsa listu Wall Street Journal u kome odnos prema američkim bogatašima poredi sa holokaustom

Tomas Perkins (1932) američki je biznismen, kapitalista i jedan od osnivača kompanije iz Silikonske doline Kleiner Perkins Caufield & Byers (KPCB). Mediji su KPCB nazvali jednom od najvećih i najbolje utemeljenih firmi preduzetničkog kapitala. Lako ćete naći više informacija o ovom gospodinu ako vas on zainteresuje.

Za ovaj članak je bitno da znate: ovaj čovek je izuzetno bogat.
I malo se uzrujao zbog načina na koji neki žele da reše aktuelnu krizu i da preduprede buduće; iznervirao se zbog progresivnog oporezivanja kao i zbog „hajke“ na bogataše. Zato je seo i napisao pismo redakciji lista Wall Street Journal. A redakcija je onda njegovo pismo objavila. Pismo je objavljeno u petak, 24. januara u popodnevnim časovima u online izdanju, a već je objavljeno nekoliko oštrih kritika širom američkih medija. Sledi prevod pisma:

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

„U vezi sa vašim uvodnikom Censors on Campus od 18. januara: Pišući iz sedišta napredne misli, San Franciska, hteo bih da ukažem na paralelu između fašističke nacističke Nemačke u njenom ratu sa njenim ‘jednim procentom’ tj. njenim Jevrejima, i progresivnog rata sa američkim ‘jednim procentom’ tj. ‘bogatima’.

Od pokreta Okupirajmo Vol strit do demonizacije bogatih koja je ugrađena u bukvalno svaku reč naših lokalnih novina, San Francisco Chronicle-a, primećujem rastuću plimu mržnje prema uspešnom ‘jednom procentu’. Javnost besno reaguje na Google autobuse koji prevoze zaposlene tehnologe od grada do poluostrva gde su visokotehnološke kompanije koje ih zapošljavaju. Postoji bes zbog podizanja cena nekretnina koje ovi ‘tehno štreberi’ mogu da plate. Postoje, na primer, klevetnički i surovi napadi u San Francisco Chronicle-u na našu poznatu ličnost broj jedan, na spisateljicu Danijelu Stil (koja je bila udata za g. Perkinsa – prim. Penzin), gde se navodi da je ona ‘snob’ bez obzira na milione koje je proteklih decenija potrošila na gradske beskućnike i duševno obolele.

Ovo je veoma opasno skretanje našeg američkog razmišljanja. Kristalna noć* bila je nezamisliva 1930, da li je njen potomak ‘progresivni’ radikalizam nezamisliv sada?

Tom Perkins“

* U noći 9-10. novembra 1938. godine, u Nemačkoj su uništene skoro sve sinagoge, jevrejska groblja, veliki broj jevrejskih radnji. Ljudi, Jevreji i oni koji su na njih ličili, ubijani su. Nije utvrđen tačan broj. Nekih 30.000 Jevreja je uhapšeno i odvedeno u koncentracione logore. Ta noć, Kristalna ili Noć pogroma, smatra se za simbolični početak holokausta.