Magazin Godine Svet

Svaki peti Amerikanac umre u bankrotu

Skoro polovina Amerikanaca ostaje sa manje od 10.000 dolara u poslednjoj godini svog života, a jedan od pet u danima pred smrt već je bio u bankrotu.

Oko 45% Amerikanaca ostane sa manje od 830 dolara mesečnih primanja (740 evra) u godini pred smrt.

To je ujedno i najveća finansijska briga svih onih koji štede za penziju: Da li su sačuvali dovoljno novca da im ostane do poslednjeg dana, ili će u nekom trenutku života ušteđevine sasvim nestati?

Ovo poslednje istraživanje uradio je Institut za istraživanje benefita zaposlenih na osnovu podataka studije sa univerziteta Mičigen.

Od osoba starijih od 85 godina koje su preminule između 2010. i 2012. godine, svaki peti od imovine je imao samo nekretninu u svom vlasništvu i nikakve tekuće prihode.

Ovo naročito zabrinjava zato što je reč o generacijama koje su decenijama živele i radile u doba prosperiteta američke ekonomije – doba koje mnogi mlađi Amerikanci čak i ne pamte dobro.

Procene su da su mlađe generacije u duplo nepovoljnijem položaju kada je reč o uslovima rada i mogućnosti za štednju za stare dane, piše NBC.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija