Početna Magazin Godine Svaka druga porodica u Srbiji ima jedno dete

Svaka druga porodica u Srbiji ima jedno dete

Prema popisu iz 2011. godine u Republici Srbiji najzastupljenije su porodice s jednim detetom – svaka druga porodica, odnosno 51,8% od ukupnog broja porodica s decom…

Grupa za informisanje i diseminaciju Republičkog zavoda za statistiku Srbije objavila je da, prema popisu 2011. godine, Srbija ima ukupno 1.476.105 porodica sa decom, koje čine 69,4% od ukupnog broja porodica (2.125.772). Od ukupnog broja dece koja žive u porodici, tri četvrtine (74,4%) mlađe je od 25 godina.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Najzastupljenije su porodice s jednim detetom (svaka druga porodica, odnosno 51,8% od ukupnog broja porodica s decom). Slede porodice s dvoje dece (40%), zatim porodice s troje (6,7%) i četvoro dece (1,1%), dok su porodice s petoro i više dece najmanje zastupljene (0,4%). Prosečna porodica s decom u Republici Srbiji ima 1,6 dece.

Porodica je zajednica koju čine bračni ili vanbračni par, ili roditelji (oba ili jedan) i njihova deca. Pri tome, detetom se smatra svako lice, bez obzira na starost i na bračni status, koje živi u domaćinstvu s jednim ili sa oba roditelja i koje u tom domaćinstvu nema bračnog/vanbračnog partnera ili svoje dete.

Detaljniji podaci objavljeni su u knjizi 17 „Porodice s decom“ i mogu se naći na internet stranicama: stat.gov.rs i popis2011.stat.rs. Popis 2011. godine nije sproveden na teritoriji AP Kosovo i Metohija, dok je u opštinama Preševo i Bujanovac zabeležen smanjen obuhvat jedinica popisa usled bojkota od strane većine pripadnika albanske nacionalne zajednice, piše B92.