Sud u Strazburu odbacio tužbu penzionera zbog umanjenih penzija

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu odbacio je tužbu penzionera iz Srbije zbog penzija umanjenih u periodu 2014-2018. godine.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu odbacio je tužbu koju je 11 vojnih penzionera podnelo protiv države Srbije. Oni su ovu tužbu podneli zbog umanjenja starosnih penzija u periodu od novembra 2014. do septembra 2018. godine.

Pritužbe 11 vojnih penzionera čine predmet „Žegarac i drugi“ protiv Srbije. Pritužbe se tiču isplata starosnih penzija koje su im umanjene od novembra 2014. do septembra 2018. zbog izmena zakona u sklopu vladinih mera štednje.

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu odbicio je zahtev. U obrazloženju su naveli da umanjenje penzija nije bilo suprotno Ustavu, niti međunarodnim ugovorima koje je Srbija ratifikovala.  Ova mera je bila opravdana. navedeno je u saopštenju Evropskog suda za ljudska prava.

Zakon je stavljen van snage kada je smanjen javni dug.

Na osnovu dostavljene dokumentacije, sud je utvrdio da su mere bile u javnom interesu, kako bi se obezbedla finansijska stabilnost penzionog sistema.

Smanjenje penzija, kao deo šireg seta mera štednje, ukinuto je kada je procenjeno da je javni dug stabilizovan i ostvarena ušteda od oko 840 miliona evra.

U odluci suda posebno je navedeno da je privremena mera smanjenja penzija ograničena na primaoce viših penzija kao deo napora da se uravnoteži državni budžet.

Izvor: RTS