Stisak šake pokazuje brzinu starenja

Ako bismo znali koje grupe ljude stare ubrazano u odnosu na neke druge grupe, mogli bismo da vidimo zašto je to tako, i da nešto učinimo po tom pitanju…

Naučnici sa Stoni Bruk univerziteta pregledali su preko 50 objavljenih studija koje obuhvataju ljude svih uzrasta širom sveta kako bi analizirali podatke o stisku šake – parametar koji se relativno često provera u različitim ispitivanjima.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Sada kažu da su, zahvaljujući bogatom materijalu, utvrdili i da stisak šake ukazuje i na druge markere starenja, kao što su preostale godine života, invaliditet, pad mentalnih sposobnosti, uspeh oporavka u slučaju hospitalizacije, itd.

„Stisak šake se lako meri i podaci se nalaze u najvažnijim svetskim istraživanjima o starenju. Mi pokazujemo i kako se merenje procesa starenja može upoređivati i među različitim grupama ljudi“, objašnjavaju istraživači.

„Otkrili smo da 65-godišnja belkinja koja nije završila srednju školu ima istu jačinu stiska šake kao 69-godišnja belkinja koja jeste završila srednje obrazovanje. To znači da belkinje slabijeg obrazovanja sporije stare od onih obrazovanijih.“

„Ukoliko bismo znali koje grupe ljudi stare ubrazano u odnosu na neke druge grupe, mogli bismo da vidimo zašto je to tako, i da nešto učinimo po tom pitanju“, zaključuje se u istraživanju (Measuring the Speed of Aging across Population Subgroups).