Početna Magazin Godine Društvo Protesti starih u Njujorku zbog smanjenja budžeta

Protesti starih u Njujorku zbog smanjenja budžeta

Ovu vest donosimo kao malenu skicu budućih političkih kretanja koja će verovatno pratiti današnja demografska kretanja starenja stanovništva…

Stepenište Gradske većnice u Njujorku, 7. maja 2014. godine, opselo je četiri stotine starijih Njujorčana iz domova za stare, dnevnih centara i klubova za stare širom grada.

Oni su peticijom tražili od gradskih vlasti da poveća budžet Sekretarijata za pitanja starosti, koji pruža različite usluge za starije građane (pomoć u kući, besplatni obroci, itd). Organizatori kažu da broj starih raste ubrzano i da trenutni budžet nije dovoljan da prati ove promene.

– Mnogi od ovih programa su doživeli kresanje budžeta ili su zatvoreni, ali nam je potrebno da budu operativni jer imamo sve više starih, i potrebna nam je pomoć da bismo nastavili da živimo u ovom prelepom gradu – kaže jedan od organizatora.

Budžet Sekretarijata za 2014. godinu iznosi 260 milionda dolara, što je za oko 55 miliona manje nego pre sedam godina kada je počelo rezanje troškova.

Komentar Penzina: Ovu vest donosimo kao malenu skicu budućih političkih kretanja koja će verovatno pratiti današnja demografska kretanja starenja stanovništva. Umesto složnih reakcija celog društva na sva pitanja koja se tiču njegovih pojedinačnih grupa, verovatnije je da ćemo imati samostalnu borbu pojedinih grupa – i to samo za svoje sopstvene ciljeve.