Početna Magazin Godine Generacije 20. i 21. veka Starosna struktura civilizacije u 21. veku

Starosna struktura civilizacije u 21. veku

Starosna struktura civilizacije u 21. veku

U svom predavanju na TED konferenciji, psiholog Laura Karstensen (Laura Carstensen – predavanje pogledajte na linku ispod), dala je slikovit prikaz razmera demografskih promena koje su zadesile čovečanstvo od 20. veka, i naročito će biti vidljive tokom 21. veka.

Ona je istakla da je šema starosne strukture stanovništva nekada imala oblik trougla („piramide“), sa mnogo mladih (osnova trougla), i veoma malo starijih ljudi (vrh trougla) koji su uspevali da prežive sve nedaće tokom celog životnog veka: bolesti, ratove, gladi, velike epidemije, itd.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Nasuprot nekadašnjem trouglu, danas, i naročito u decenijama pred nama, starosna struktura približiće se pravougaoniku sa izjednačenim brojem mladih i starih (kako je prikazano na šemi pored). Na ovo utiču produženje životnog veka, manji broj dece, bolja zdravstvena briga, itd.

Koje su prednosti, a koje mane prosečnog starenja stanovništva, i posledice koje ovakvo kretanje ima, i tek može imati, na razvoj civilizacije i kvalitet života svih generacija, možete saznati ako redovno čitate Penzin, i pratite nas na Fejzbuku, Tviteru ili Guglu!