Početna Magazin Godine Društvo Stari umiru sami, neprimetno

Stari umiru sami, neprimetno

Dva odvojena slučaja smrti u Kragujevcu imaju zajedničke tačke: stariji sami ljudi koji su umrli ko zna kad, a da njihov nestanak svet nije ni primetio

Juče, 21. januara 2014, Novosti su prenele vest o dva odvojena, ali slična i podjednako tužna događaja. U Kragujevcu su pronađeni leševi dvoje starih ljudi. U različitim delovima grada, žena je pronađena u dvorištu svoje kuće, muškarac u svom stanu. Oboje su stariji i u oba slučaja ne zna se kada su umrli, ali to, očigledno, nije bilo skoro.

Žena, Dragica P, imala je 73 godine i živela sama sa nekoliko pasa u dvorištu. Nije nikoga viđala i nikome nije bilo čudno što nju ne viđa duže vreme. Leš je otkrio njen nećak iz Nemačke kada je došao u posetu. Psi su oskrnavili leš. Sahranu su organizovali rođaci.

U naselju Bubanj, komšije su prijavile policiji da se oseća smrad iz jednog stana. Pošto je policija obila vrata, u stanu, u fazi raspada, nađen je leš Bogdana G (60). Bogdan je nađen kako sedi u fotelji, naslonjen na krevet i drži cedulju na kojoj je zapisao broj grobnog mesta koje je zakupio i želju da stan ostane njegovom sinu. Sa sinom, saznaju Novosti, Bogdan dugo nije bio u kontaktu i niko ne zna gde on živi. Grad Kragujevac organizovao je sahranu.

Tužilaštvo ni u jednom od ova dva slučaja nije dobilo prijavu. Za osudu jeste, ali koga? Društva? Pa nismo mi odgovorni. Mi sa tim nemamo veze.