Početna Magazin Godine Dom i stanovanje Stare u Ujedinjenom Kraljevstvu čeka sve lošija nega

Stare u Ujedinjenom Kraljevstvu čeka sve lošija nega

Ujedinjeno Kraljevstvo imaće sve lošiju negu u domovima za stare zbog nedovoljnih sredstava koja se izdvajaju za njih i loše ekonomske situacije koja je pritisla ovaj sektor

Velika Britanija imaće sve više problema sa lošom, čak užasavajućom, negom u domovima za stare. To je mišljenje britanskog ekonomskog stručnjaka Džona Filpota. On je do tog pesimističkog zaključka došao nakon što je učestvovao u istraživanju fondacije Joseph Rowntree koje je objavljeno poslednjeg dana aprila 2014. godine.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

U ovom izveštaju se zaključuje da iako nije najmanje plaćeni sektor u Ujedinjenom Kraljevstvu, sektor brige o starima (koji zapošljava u ovoj zemlji skoro 2 miliona ljudi) predstavlja posebno tešku kombinaciju niskih primanja, zahtevnog posla, radnog vremena koje često negativno utiče na društveni život i nesigurnih radnih ugovora (česti su ugovori tipa nula časova*).

Osoblju u domovima za stare potrebne su veštine i, neretko, određeno obrazovanje, ali poslodavci u ovom sektoru češće polažu na emocionalnu inteligenciju zaposlenih. Ovo ne zvuči toliko strašno, jer ona i jeste veoma važna u radu sa ljudima.

Međutim, kako su britanski vlasnici domova za stare u generalno veoma lošem finansijskom stanju, često su prinuđeni da uzmu nekvalifikovane radnike. Uprkos određenom napretku, tokom prethodne decenije skoro 40 odsto osoblja koje direktno brine o starima, nema nikakve kvalifikacije, dok je ostatak uglavnom slabo obrazovan.

U poslednje dve decenije, u Ujedinjenom Kraljevstvu su uvedeni modeli zbrinjavanja starih koji pre svega idu ka smanjenju troškova. Lokalni budžeti za brigu o starima smanjeni su za 20 odsto od 2010. godine. Otuda pesimističke prognoze zvuče sasvim realno.

*Ugovori o radu tipa nula časova – posebna vrsta ugovora o radu koji je sve zastupljeniji u Velikoj Britaniji. Iako postoji u zakonski određenoj pisanoj formi, ne obavezuje poslodavca skoro uopšte. Zaposleni se kontaktira prema potrebama posla i treba da se tada nađe na raspolaganju poslodavcu