Početna Magazin Godine Dom i stanovanje Stambeno pitanje starih u 21. veku (1): O stambenom pitanju razmišljati dugoročno

Stambeno pitanje starih u 21. veku (1): O stambenom pitanju razmišljati dugoročno

Stan od 60 kvadrata zadovoljavaće potrebe četvoročlane porodice kraće nego što traje period za njegovu otplatu.

Na primer: 2010, 2015. ili 2020. je godina. Imate 30-40 godina, dvoje dece, kupujete stan od 50-60 kvadrata, kreditom banke na 25 godina.

To znači da ćete većinu svog radnog veka, svojih najboljih godina, provesti, ne samo u odgajanju dece i plaćanju tekućih računa, komunalija, hrane, prevoza, već ćete redovno izdvajati nekoliko stotina evra za stambeni prostor.

Zato ne treba da razmišljate samo o 2015, ili 2020. godini, nego o onim godinama kada vam kredit ističe, tj. kada ostanete sa svojim imetkom – 2035. ili 2040. godine. Tada stan od 50-60 kvadrata nećete moći da podelite na dva dela, a trebaće vam tri: za svako dete i za sebe. Živećete u 60 kvadrata koji vam zapravo nisu potrebni. Od cene koju postignete za stan od 60 kvadrata nećete moći da kupite ni dva od 30 kvadrata u istom kraju grada (a treba vam tri stana!).

Ukratko: stan od 60 kvadrata zadovoljavaće potrebe četvoročlane porodice kraće nego što traje period za njegovu otplatu.
Kada se ovde dodaju i troškovi opremanja stana, i održavanja stana i zgrade, jasno je da je tačna ona stara mudrost da „kuća samo guta novac“. I to tokom dve do tri vaše najproduktivnije decenije života.

Nije sve ovo nikakva tajna, ali može da podseti da o domu treba razmišljati dugoročno.