Početna Magazin Godine Dom i stanovanje Stambeno pitanje starih u 21. veku (1): O stambenom pitanju razmišljati dugoročno

Stambeno pitanje starih u 21. veku (1): O stambenom pitanju razmišljati dugoročno

Stan od 60 kvadrata zadovoljavaće potrebe četvoročlane porodice kraće nego što traje period za njegovu otplatu.

Na primer: 2010, 2015. ili 2020. je godina. Imate 30-40 godina, dvoje dece, kupujete stan od 50-60 kvadrata, kreditom banke na 25 godina.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

To znači da ćete većinu svog radnog veka, svojih najboljih godina, provesti, ne samo u odgajanju dece i plaćanju tekućih računa, komunalija, hrane, prevoza, već ćete redovno izdvajati nekoliko stotina evra za stambeni prostor.

Zato ne treba da razmišljate samo o 2015, ili 2020. godini, nego o onim godinama kada vam kredit ističe, tj. kada ostanete sa svojim imetkom – 2035. ili 2040. godine. Tada stan od 50-60 kvadrata nećete moći da podelite na dva dela, a trebaće vam tri: za svako dete i za sebe. Živećete u 60 kvadrata koji vam zapravo nisu potrebni. Od cene koju postignete za stan od 60 kvadrata nećete moći da kupite ni dva od 30 kvadrata u istom kraju grada (a treba vam tri stana!).

Ukratko: stan od 60 kvadrata zadovoljavaće potrebe četvoročlane porodice kraće nego što traje period za njegovu otplatu.
Kada se ovde dodaju i troškovi opremanja stana, i održavanja stana i zgrade, jasno je da je tačna ona stara mudrost da „kuća samo guta novac“. I to tokom dve do tri vaše najproduktivnije decenije života.

Nije sve ovo nikakva tajna, ali može da podseti da o domu treba razmišljati dugoročno.