Početna Magazin Godine Dom i stanovanje Stambeno pitanje i starenje nacija u 21. veku (9): Energetska efikasnost kao obaveza

Stambeno pitanje i starenje nacija u 21. veku (9): Energetska efikasnost kao obaveza

Energetska efikasnost ne predstavlja samo uštedu, već i neuporedivo viši kvalitet življenja.

Već smo pokazali da efikasna zgrada može tokom godina lako da uštedi za lift, ili druge pogodnosti. Ali, ona ujedno pruža optimalniju temperaturu tokom cele godine.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Na primer, bez grejanja i hlađenja, temperatura u stanu može se kretati u rasponu od -20°C do +80°C (zbog akumulacije toplote u okruženju, i samog stana kroz nezaštićene staklene površine)!

Dobro izolovana zgrada ove ekstreme u stanu može uokviriti od 0°C do 40°C te je potrebno znatno manje energije za komfornih 20-25°C. 

Jasno je da prelaskom sa plate na penziju životni standard opada. Ova razlika oseća se svakako, ali nekada može biti i tolika da ugrozi zdravlje i život starih.

Smrtnost je veća tokom zimskih meseci i ekstremnih letnjih vrućina, ali, čak i u nekim „tradicionalno bogatim“ zemljama, sa rastom cena energije mnogi stari biraju između hrane i grejanja, tj. osuđeni su na energetsko siromaštvo.

Samo u Velikoj Britaniji svake zime od hladnoće u svojim kućama umire oko 8.000 ljudi, a ni u Srbiji ova pojava nije nepoznata.

Ako platite 10.000 evra više za stan koji je kvalitetno izolovan, to će vas tokom 25 godina otplate kredita, sa kamatom, koštati oko 15.000 evra više u odnosu na isti takav manje kvalitetan stan.

To je oko 600 evra godišnje, odnosno oko 50 evra mesečno. Toliko u nekim gradovima Srbije već danas košta grejanje iz toplane svakog meseca – po današnjim cenama. Koliko će koštati za 20 godina?

Međutim, dobro izolovan objekat (u uređenom okruženju sa zelenilom) znači i to da u 80. godini života nećete morati tokom letnjih meseci neprekidno da hladite dom do podnošljive temperature tako što ćete sve vreme držati sve roletne spuštene a klimu “upaljenu”.

Zato energetsku efikasnost ne treba posmatrati samo kao uštedu, već i kao neuporedivo viši kvalitet življenja.