Čovek i smrt Magazin Godine Život i godine

Šta treba znati pre gašenje profila pokojnika na društvenim mrežama? (II)

Gašenje profila pokojnika na društvenim mrežama i internetu uopšte, nije ni malo lak zadatak. Zato Vas Penzin potseća na neke stvari koje biste trebalo da znate pre nego što počnete sa brisanjem.

Ukoliko ste dobili zaista težak zadatak da uredite i ugasite profil preminule osobe na društvenim mrežama (uputstava na linku) ovaj podsetnik može da Vam pomogne:
  • sačuvajte svu pokojnikovu “onlajn imovinu” koju žele porodica i prijatelji – fotografije, komentare, video klipove, tvitove, statuse, omiljene pesme, itd.
  • obavestite prijatelje i članove grupa o smrti preminulog – nikada ne znate kakve odnose ima sa Vama nepoznatim ljudima koji bi se pitali šta se odjednom dogodilo
  • proverite “sve” profile, stranice i grupe – koliko je to moguće, pokušajte da ne propustite neki profil (Fejzbuk, Gugl, mejl, Tviter, Jutjub, LinkedIn, Instagram, Pinterest, WordPress, Blogger, itd)
  • postavite pitanje na profilima i grupama da li neko ima da Vam da još neku važnu informaciju o pokojniku, da Vas uputi na još neki profil, itd.
  • organizujte sav preuzeti materijal i razmislite da li nešto od toga želite da prenesete na papir (fotografije, “dnevnički zapisi” statusa i tvitova)
  • ne žurite sa celim procesom, ali i ne otežite previše – uradite što pre sve što možete a zatim pričekajte još neko vreme koje ćete ostaviti i svim prijateljima da direktno sa profila preuzimaju stvari koje žele da sačuvaju kao uspomenu
  • kroz saradnju sa prijateljima i porodicom preminule osobe sačuvajte uspomene i olakšajte bar malo nenadoknadiv gubitak. 

About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija