Početna Magazin Godine Srpske banje: između penzionera i turista

Srpske banje: između penzionera i turista

Da bi se uopšte počelo sa ulaganjem u banje Srbije, treba prvo rešiti vlasničke odnose. Onda možemo da pričamo o razvoju banjskog turizma.

Na konferenciji za novinare održanoj prošle sedmice, predstavnici Republičkog fonda PIO rekli su da su dobijene četiri sudske presude kojima je utvrđeno pravo na svojinu Fonda u objektima Zlatar, Žubor, Merkur i u jednom objektu Specijalne bolnice u Novom Pazaru.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Podsećamo, Vlada Srbije je pre šest godina pokrenula privatizacije banja iako su one građene novcem osiguranika. U 30 rehabilitacionih centara uloženo je 500 miliona evra prikupljenih isključivo od doprinosa.

Nažalost, srpske banje velikim delom tavore. Kao glavni razlog navodi se nedostatak novca, ali i nepostojanje jasne strategije u kom pravcu treba razvijati banjski turizam koji u Srbiji ima tradiciju dugu dva veka. Slovenija, koja je banjskim turizmom počela da se bavi tek pre dvadesetak godina, daleko je ispred nas. Novac jeste bitna stavka: u slovenačke terme je u poslednjih desetak godina uloženo čak pola milijarde evra.

Aleksandar Senčić, direktor JUTE, za RTS je rekao da bez državne pomoći i pomoći iz pristupnih fondova i fondova EU nije moguće unaprediti banjski turizam u Srbiji. Sve evropske banje ulažu u sve popularnije spa i velnes programe. Taj program „treba da bude odvojen od onog medicinskog dela, mislim pre svega vizuelno odvojen, jer turistima koji su došli da se odmore i napune baterije ne treba pored sebe da imaju pacijente koji su povređeni i teško se kreću“, kaže Vladan Vešković, predsednik Udruženja banja Srbije.

Naglašava se da oni koji se plaše da će banje izgubiti svoju osnovnu namenu lečilišnih centara, nemaju razloga za brigu. Jer, sem što treba da budu jasno odvojeni, velnes programi i medicinski tretmani ne isključuju se međusobno. Velnes programi su ono što ostvaruje prihod, te doprinosi razvoju i medicinskih objekata. Prema slovenačkom iskustvu, uspešno poslovanje banje zagarantovano je ako na četiri gosta koji plaćaju skupe tretmane, dođe jedan korisnik koji se besplatno leči preko PIO fonda.

Srpski PIO fond je 2013. godine izdvojio 275,6 miliona dinara za rehabilitaciju 10.261 penzionera koliko ih je ostvarilo to pravo u nekoj od banja, a ove godine predviđeno je izdvajanje 333,6 miliona.