Početna Magazin Godine Ekonomija Šta o eventualnom povećanju plata i penzija kažu mandatarka i ekonomista

Šta o eventualnom povećanju plata i penzija kažu mandatarka i ekonomista

Šta o eventualnom povećanju plata i penzija kažu mandatarka i ekonomista

Kada bude, biće. Ako ne bude, neće – Verovatno, najbolji stav kada je u pitanju večita tema o povećanju plata i penzija. Ali, ako želite da budete u toku, prenosimo stav mandatarke Ane Brnabić, kao i mišljenje ekonomiste Ivana Nikolića

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Mandatarka Ana Brnabić izjavila je da će od prethodne vlade koju je vodio Aleksandar Vučić naslediti punu kasu, kao i sređene i stabilne javne finansije, piše portal Gde investirati.

Ana Brnabić je izjavila i da građani mogu da očekuju i dalje povećanje plata i penzija, ali naglašava da će ono biti u skladu sa budžetom i bez njegovog ugrožavanja i da neće biti nauštrb nastavka smanjenja javnog duga.

Plate i penzije će sigurno biti povećane, samo je pitanje kada i koliko, izjavio je za agenciju Beta ekonomista Ivan Nikolić.

On je rekao da povećanje verovatno neće biti linearno, već da će, kao i prilikom poslednje korekcije, biti određeni prioritetni sektori koji će dobiti više.

„Stanje u budžetu je, posle prvog kvartala, bolje nego što se očekivalo, i plate i penzije mogu da se povećaju, ali korekcija neće biti podjednaka za sve, već će se napraviti plan prioriteta“, smatra Nikolić.

Dodao je da je povećanje plata neophodno zbog podsticanja privrednog rasta.

„Za planirani privredni rast od tri odsto, neophodna je veća podrška domaće potrošnje“, objašnjava Nikolić.

Ovaj ekonomista smatra da će stanje u budžetu biti jasnije krajem 2017. godine, i „ako prerađivačka industrija bude imala povoljnu dinamiku rasta, a izvoz nastavi da raste brže od uvoza, to će biti solidna osnova da povećanje plata bude veće“.

„Ako rezultati u budžetu krajem godine budu dobri, povećanje plata i penzija bi moglo da bude izdašnije kao podrška privrednom rastu, ali će se to dogoditi tek sledeće, 2018. godine“, rekao je Nikolić.

Objašnjava da Međunarodni monetarni fond sada neće pregovarati o povećanju plata iz dva razloga: prvi je jer nije još izabran premijer, i drugi – da se prvo vidi kakvi su rezultati privrede pri kraju godine.

Od novemba 2014. godine kada su umanjene, plate i penzije su povećavane dva puta, poslednji put u januaru 2017. godine, piše Beta.