Početna Magazin Godine Ekonomija Srpski minimalac manji od kineskog

Srpski minimalac manji od kineskog

Radnik u Srbiji po zakonu mora biti plaćen najmanje 188 evra mesečno, a u Kini – 200 evra. Prema istraživanju iz EU, Kinezi su bolje plaćeni i od radnika u Bugarskoj, Makedoniji, BiH. 

Po ukupnom BDP-u, Kina je danas druga ekonomija sveta, posle Amerike. Međutim, ako se računa BDP po stanovniku, prosečan Kinez i dalje je po standardu daleko ispod prosečnog Amerikanca ali je više od prosečnog Srbina.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

– Nema mesta podizanju minimalca u Srbiji jer je već sada odnos minimalne i prosečne zarade problematičan. Nivo minimalne zarade u Srbiji je maksimalan u odnosu na prosečnu zaradu koja kod nas iznosi nešto manje od 400 evra. Ako bi se minimalac podigao na nivo prosečne plate, to bi delovalo destimulativno na zapošljavanje. Minimalnu platu obično imaju oni bez stručne spreme pa bi poslodavci izbegavali da zaposle skupog neobučenog radnika – kaže za „Blic“ ekonomista Boško Mijatović.

Ni poslodavci u Srbiji nisu ove godine pristali na povećanje pa je predlog sindikata da se minimalne plate podignu za oko 2.000 dinara odbijen. Do decembra 2013. godine, minimalac kod nas ostaće oko 21.000 dinara, jer je, kako poslodavci objašnjavaju, svoj stav “srpska privreda u teškoj situaciji”.

Radnik u Srbiji plaćen je, ipak, bolje od onog u Indoneziji, gde minimalac iznosi 172 evra. Na Tajlandu su minimalne plate nešto bolje, 181 evro, što je i dalje manje nego kod nas. Malezija i Filipini svoje zaposlene plaćaju bolje, pa je u tim zemljama minimalna cena rada 225, odnosno 249 evra mesečno.