Foto albumi Srbija

Srpska kuhinja u ambijentu stare seoske kuće

Srpska kuhinja, selo Dići, opština Ljig

Tokom prve decenije 21. veka prepoznat je potencijal seoskog turizma, a zajedno sa njim i dragocenost ambijenta seoskih objekata, kuća i vajata, tremova i plotova, ravničarskih salaša i brdskih gazdinstava. 

Nažalost, osim veoma retkih izuzetaka, i arhitekti i graditelji, decenijama naviknuti na replike kataloških objekata iz nemačkih priručnika, nisu imali niti znanja, niti razumevanja, da iskoriste ovu šansu i doprinesu autentičnijem oživljavanju ovog ambijenta. 
Na fotografiji je jedan od najboljih primera uspešnog stvaranja autentične atmosfere u novosagrađenom objektu. U tome je uspeo sam vlasnik restorana domaće kuhinje kraj Ibarske magistrale nedaleko od Ljiga, zajedno sa nekoliko savesnih majstora.
Vredno sakupljajući građu sa napuštenih objekata po šumadijskim brdima i ponovo je sklapajući na novi, originalan način, uz veliku pažnju posvećenu detaljima, uspeli su da pomire tradicionalnu atmosferu sa potrebama savremenog ugostiteljskog objekta.

About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija