Svaki treći internet korisnik u Srbiji kupuje onlajn

Oko 35 odsto internet korisnika u Srbiji ima iskustvo u onlajn kupovini. Njih gotovo polovina na taj način kupuje odeću i obuću i pritom u najvećem procentu oni koriste domaće onlajn portale, uglavnom zbog jezika.

Kako je rečeno na konferenciji za novinare, trećina je onih koji pazare elektroniku, telefone ili računare, a 15 dosto knjige ili časopise. Oko 14 odsto njih opredeljuje se da na nekom od sajtova kupi automobilske delove, različite alate, a nešto manje nameštaj, kozmetiku, karte za prevoz…

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Mađu ispitanicima koji ne kupuju onlajn oko 65 odsto navodi da to ne čini jer misle da taj način kupovine nije pouzdan ili ne veruju u podatke na internetu, pokazalo je istraživanje agencije MASMI sprovedeno prošle godine.

Stanovnici koji su mlađi, obrazovaniji i sa većim primanjima češće kupuju online, pokazalo je to istraživanje. Skoro polovina ispitanika koji ne kupuju online se o proizvodima informiše online ili čita iskustva potrošača pre odlaska u prodavnicu da kupi konkretan proizvod, rečeno je na konferenciji.

Istraživanje je pokazalo da 74 odsto online kupaca najčešće kupuje na domaćim sajtovima, dok svega 11 odsto preferira strane sajtove. Pored toga, skoro trećina online kupaca preferira domaće sajtove zbog jezika i pristupačnih cena. Strane sajtove, odnosno kupovinu na njima potrošači vole prvenstveno jer nude proizvode koji se ne mogu kupiti u Srbiji, a smatraju i da oni imaju širu ponudu proizvoda i pristupačnije cene.

Čak 91 odsto onlajn kupaca u Srbiji nikada nije imala problem prilikom kupovine preko interneta. Među 42 ispitanika koji su imali problem, njih 30 je kontaktiralo nekoga kako bi rešili problem (najčešće prodavca). Korisnici interneta kao najveću prednost kupovine u radnjama u odnosu na online kupovinu vide mogućnost direktnog kontakta i mogućnost probanja proizvoda. Nedostatak mogućnosti probanja proizvoda predstavlja barijeru za polovinu ispitanika koji ne kupuju online, dok je svaki treći zabrinut zbog krađe podataka ili novca.

Načelnik odeljenja za trgovinu u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Željko Rakić je naveo da četvrtina građana Srbije kupuje online, što je slično ili više od učestalosti ovog vida kupovine u regionu. Kako je naveo, kod kupaca u Srbiji često je prisustna neinformisanost i strah da će biti prevareni.

Prema podacima za 2014. u Hrvatskoj je 28 odsto građana kupovalo putem interneta, u Bugarskoj – 17 odsto, a u Rumuniji tek 10 odsto građana, naveo je Rakić.

On je naveo da e-poslovanje nije stvar budućnosti, nego sadašnjosti i da se i građani i privreda moraju edukovati i usmeravati ka tome. Kako je naveo na konferenciji “Razvoj e-trgovine i neke male prepreke” u PKS , dosta se radi na edukaciji i promociji elektronske trgovine.