Početna Magazin Godine Ekonomija Srbija ne želi kraću radnu sedmicu

Srbija ne želi kraću radnu sedmicu

U Srbiji, ni ekonomisti ni radnici ne misle da je skraćenje radne sedmice na četiri radna dana dobro rešenje

Novosti pišu da vikend od tri dana u Srbiji niko neće. Navodi se koje su kompanije prve rešile da njihovi radnici rade samo četiri dana (US Steel, FAP), pa se i iz toga vidi odakle zaposlenima ideja da skraćenje radne nedelje dokazuje da kompaniji „ide loše“.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Ekonomista dr Goran Nikolić smatra da bi bilo bolje smanjiti radno vreme sa osam na sedam sati dnevno, što bi onda olakšalo zamrzavanje plata u narednih godinu ili dve. Konkretnim merama bi trebalo da se bavimo tek nakon što promenimo čitav privredni i društveni sistem, smatra ekonomista Mlađen Đ. Kovačević. Najbitnije je da se otpusti višak u javnom sektoru.

U vreme krize, uobičajen pravac razvoja je porast broja časova rada, a ne skraćenje radne nedelje, mišljenje je naučnog saradnika Instituta društvenih nauka dr Nade Novaković. Porast časova rada praćen je manjim zaradama što je posledica slabljenja sindikata, porasta konkurencije i nezaposlenosti, kao i interesa poslodavaca koje država štiti svim sredstvima. „Kršenje postojećih zakona i kolektivnih ugovora o dužini radne nedelje otpočele su najpre velike multinacionalne kompanije kao na primer Siemens, Volskwagen, Philips, a nastavile su i druge. Na taj način smanjuju troškove rada, a povećavaju profit i svoju konkurentnost“, objašnjava. Zarade su manje, a niko ne garantuje da će se povećati zaposlenost.

Sindikati takođe ne smatraju da bi zaposlenima u Srbiji dobro došao dan više za odmor. Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije, kaže da srpski radnik nije neradnik, već ga samo treba stimulisati na odgovarajući način. A manja plata, koja bi bila posledica kraće radne nedelje, nije odgovarajući podstrek.