Početna Magazin Godine Srbija dobija trenažer za vozačku obuku osoba sa invaliditetom

Srbija dobija trenažer za vozačku obuku osoba sa invaliditetom

Srbija dobija trenažer za vozačku obuku osoba sa invaliditetom

Auto-moto savez Srbije će uskoro obezbediti trenažer za obuku vozača osoba sa invaliditetom. Trenažer bi trebalo da stigne u Srbiju u prvoj polovini aprila.

Fotografija iz teksta 
Rusija: Hologrami čuvaju parking mesta za osobe sa invaliditetom (video)

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Na naučno-stručnom skupu o ispitivanju vozila koji je organizovan u okviru sajma automobila BG Car Show, predsednik AMSS Mirko Butulija rekao je da je AMSS donator trenažera koji treba stigne između 10. i 15. aprila i koji će biti raspoređen u skladu sa potrebama i zahtevima osoba sa invaliditetom.

Kako se navodi na sajtu Ministarstva za rad, Butulija je rekao da će trenažer omogućiti odgovorajuću vozačku obuku osobama sa invaliditetom i da će veći broj njih moći da učestvuje u saobraćaju, kao i da će biti mnogo bezbedniji.

On je dodao da je trenažer dosta kompleksan i da će ga AMSS predstaviti javnosti kada bude stigao u Srbiju.
„Trenažer pored mehaničkih komandi, poseduje i simulatore kako bi mogli da osete kompletu vožnju“, rekao je Butulija.

AMSS se decenijama unazad bavi bezbednošću saobraćaja i sprovodi razne akcije, ali problem je uočiti uzrok nekog problema, pošto statistika evidentira samo posledice.

„Pitanje bezbednosti u saobraćaju tih osoba jeste problem koji zahteva sistematsko rešenje na kome je potrebno da rade ne samo Minisarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja već i sva druga ministarstva i društvo u celini“, rekao je Butulija.

On je istakao da je upravo zato AMSS organizovao skup kako bi na jednom mestu okupio predstavnike struke i predstavnike države. Naglasio je da je najvažnije da se promeni svest građana i načina ponašanja po pitanju osoba sa invaliditetom.

Predsednik Saveza paraplegičara i kvadriplegičara Srbije Mihailo Pajević zahvalio je AMSS-u što je pokrenuo pitanje rešavanja problema osoba sa invaliditetom.

„Kompletna procedura je dosta kompliovana i puno je koštala, pa su mnoge osobe sa invaliditetom izašle iz tog sistema i koriste ručne komande bez obzira da li su one atestirane. Sada pokušavamo da pronađemo rešenje da sve ručne komande budu kvalitetne, atestirane i dostupne osobama sa invaliditetom“, kazao je Pajević.

Izvršni direktor Foruma mladih sa invaliditetom Srbije Mikica Budimirović je rekao Tanjugu da je srž problema da vozila moraju biti prilagođena, kao i da je problem atest ručnih komandi.

„Nadam se da će se procedura za adaptaciju vozila i atestiranje ručnih komandi poboljšati. Prvi put su resorno ministarstvo i AMS S stali iza nas i pokazali dobru volju da se taj problem reši“, istakao je Budimirović.

On je dodao da se sada ručne komande prave u privatnim radionicama, što nije loše, ali da da moraju imati sertifikate.

Jedna od centralnih tema na skupu je bezbednost osoba sa posebnim potrebama sa akcentom na predstavljanje tehničkih rešenja ugradnje ručnih komandi za bezbedno i upravljanje vozilom osoba sa invaliditetom i pomoćnih komandi za obuku vozača.

Dvadesetak domaćih i stranih stručnjaka predstavilo je svoje naučne radove, mnoštvo novih domaćih i stranih tehničkih rešenja koje osobama sa invaliditetom pružaju mogućnost da bezbedno učestvuju u saobraćaju.

Skup organizuje AMSS – Centar za motorna vozila u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobaćaja i ovlašćenim pravnim licima za ispitivanje vozila.