Početna Magazin Godine Srbija da vrati PIO Kosovo

Srbija da vrati PIO Kosovo

Srbija da vrati PIO Kosovo

Srbija je od kraja rata „kidnapovala“ Fond PIO Kosova, a to pitanje nije deo razgovora između Srbije i Kosova, piše radio Slobodna Evropa, prenosi Tetovo njuz i B92.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Predstavnik penzionera traži od međunarodne zajednice i lokalnih vlasti da izvrše pritisak na Srbiju da reši pitanje kompenzacije penzija.

Prema podacima Udruženja penzionera, u periodu kada je nezakonito prisvojen od Fonda PIO Srbije, broj penzionera je procenjen na više od 89.000.

Međutim, trenutno se procenjuje da ima oko 50.000 penzionera koji očekuju ostvarivanje prava na naknadu.

Šaban Kajtazi, lider Saveza penzionera Kosova, kaže da se, u saradnji sa državnim institucijama, radi u tom pravcu.

Kako navodi, tražili su od Komiteta Saveta Evrope da obaveže Srbiju da vrati sve penzije. „Komitet Saveta Evrope je razmatrao zahtev nekoliko puta, ali poslednji zahtev se razmatra“, rekao je Kajtazi.

Pesimističan je za omogućavanje povratka penzionog fonda Haki Beriša, koji je u to vreme radio u društvenom preduzeću. On kaže da, uprkos pritiscima sa kosovske strane, Srbija neće vratiti dug penzionera.

Šaban Kajtazi, međutim, potvrđuje obećanje kosovskih vlasti će se i ovo pitanje naći na dnevnom redu razgovora u Briselu između Beograda i Prištine.

„Pre 10 dana sam razgovarao sa ministrom rada i socijalnog staranja Arbanom Abrašijem, a ministar je pokrenuo preko Vlade Kosova da se ojača dijalog po ovom pitanju“, rekao je Kajtazi.

Ekonomski eksperti, međutim, ističu da je ovo pitanje trebalo rešiti odavno.

Naim Gaši kaže da je Srbija potpisnica međunarodnih sporazuma kojima se priznaje pravo na penziju. Dakle, prema njegovim rečima, to je neprihvatljivo, po bilo kakvim međunarodnim standardima i kriterijumima, da kosovski penzioneri ne primaju penzije iz Srbije.

„To znači da Srbija, pored povraćaja u Fond PIO sa kamatom (za držanje od 17 godina) trebalo da isplati sve penzije, penzionerima koji su radili.“

„Ali mislim da lokalne vlasti nisu učinile dovoljno za vraćanje Fonda PIO i početak isplate penzija iz Srbije, niti u razgovorima u Beču, niti one u Briselu, ni u razgovorima sa međunarodnom zajednicom“, izjavio je Gaši za Radio Slobodna Evropa.

Prema procenama, iznos Kosovskog penzionog fonda, koji se potražuje od Srbije, iznosi dve milijarde evra.