Magazin Godine Srbija

Srbija da vrati PIO Kosovo

Srbija je od kraja rata “kidnapovala” Fond PIO Kosova, a to pitanje nije deo razgovora između Srbije i Kosova, piše radio Slobodna Evropa, prenosi Tetovo njuz i B92.

Predstavnik penzionera traži od međunarodne zajednice i lokalnih vlasti da izvrše pritisak na Srbiju da reši pitanje kompenzacije penzija.

Prema podacima Udruženja penzionera, u periodu kada je nezakonito prisvojen od Fonda PIO Srbije, broj penzionera je procenjen na više od 89.000.

Međutim, trenutno se procenjuje da ima oko 50.000 penzionera koji očekuju ostvarivanje prava na naknadu.

Šaban Kajtazi, lider Saveza penzionera Kosova, kaže da se, u saradnji sa državnim institucijama, radi u tom pravcu.

Kako navodi, tražili su od Komiteta Saveta Evrope da obaveže Srbiju da vrati sve penzije. “Komitet Saveta Evrope je razmatrao zahtev nekoliko puta, ali poslednji zahtev se razmatra”, rekao je Kajtazi.

Pesimističan je za omogućavanje povratka penzionog fonda Haki Beriša, koji je u to vreme radio u društvenom preduzeću. On kaže da, uprkos pritiscima sa kosovske strane, Srbija neće vratiti dug penzionera.

Šaban Kajtazi, međutim, potvrđuje obećanje kosovskih vlasti će se i ovo pitanje naći na dnevnom redu razgovora u Briselu između Beograda i Prištine.

“Pre 10 dana sam razgovarao sa ministrom rada i socijalnog staranja Arbanom Abrašijem, a ministar je pokrenuo preko Vlade Kosova da se ojača dijalog po ovom pitanju”, rekao je Kajtazi.

Ekonomski eksperti, međutim, ističu da je ovo pitanje trebalo rešiti odavno.

Naim Gaši kaže da je Srbija potpisnica međunarodnih sporazuma kojima se priznaje pravo na penziju. Dakle, prema njegovim rečima, to je neprihvatljivo, po bilo kakvim međunarodnim standardima i kriterijumima, da kosovski penzioneri ne primaju penzije iz Srbije.

“To znači da Srbija, pored povraćaja u Fond PIO sa kamatom (za držanje od 17 godina) trebalo da isplati sve penzije, penzionerima koji su radili.”

“Ali mislim da lokalne vlasti nisu učinile dovoljno za vraćanje Fonda PIO i početak isplate penzija iz Srbije, niti u razgovorima u Beču, niti one u Briselu, ni u razgovorima sa međunarodnom zajednicom”, izjavio je Gaši za Radio Slobodna Evropa.

Prema procenama, iznos Kosovskog penzionog fonda, koji se potražuje od Srbije, iznosi dve milijarde evra.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

2 Comments

Click here to post a comment
  • Bez imalo stida i srama. Hoće svoju državu, otcepili se od Srbije a traže da im Srbija plaća penziju. Pa u koji su Fond PiO šiptari za svoje radnike za ovih 20 godina uplaćivali doprinose za penziono osiguranje. U srpski u Beogradu ili u kosovski u Prištini, to ovi zagovornici za potraživanje duga ne spominju uopšte. Možda i neznaju. Što se tiče srba sa severa, oni, ne da su dobijali iz Srbije svoje plate, i ako nisu nigde radili, ili radili na severu Kosova, nego su dobijali i još uvek dobijaju, bar ovi što se nalaze u Srbiji, a ne rade nigde, i dalje dobijaju tkz “kosovski dodatak”. Čak, i ako se negde zaposle ni pošto nežele da ih poslodavac prijavi nadležnoj službi za penziono i zdravstveno osiguranje, nego platu na ruku, bez prijave, jer bi u suprotnom izgubili taj “kosovski dodatak”. To se naročito odnosi na one koji su radili u elektrodistribucijama na Kosovu.

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija