Početna Magazin Godine Srbija 2050: Penzije minimalne ali će biti posla

Srbija 2050: Penzije minimalne ali će biti posla

Srbija 2050: Penzije minimalne ali će biti posla

Za tri i po decenije naša deca i oni koji još nisu rođeni neće imati problem sa nezaposlenošću, ali ćemo mi raditi duže i primati veoma male penzije, piše Bojana Anđelić za Blic…

Ovo je budućnost koja čeka Srbiju 2050. godine ukoliko se ostvare prognoze UN prema kojima će se broj stanovnika u našoj zemlji do tada smanjiti za čak 17,2 odsto. To znači da će nacija biti sve starija. Ekonomista Goran Nikolić kaže da smanjenje broja stanovnika donosi jednu dobru i jednu lošu stvar.

– Izvesno je da naša deca već za 10 do 15 godina neće imati problem sa nezaposlenošću, odnosno da će potražnja biti gotovo izjednačena sa ponudom – objašnjava Nikolić za “Blic”.

Više će ljudi umirati nego što će se rađati pa će se smanjiti i broj mladih radno sposobnih koji traže posao.

– Negativna strana je ta što ćemo mi tada primati mizerne penzije jer će broj zaposlenih biti duplo manji od broja penzionera i imaćemo problem da i ovako niske penzije održavamo. Taj problem može samo donekle da se sanira povećanjem starosne granice za odlazak u penziju – kaže naš sagovornik.

Dodatni problem, ali slatki, kako Nikolić kaže, jeste taj što nas sigurno očekuje duži životni vek. Međutim, sa tim će se penzioni fond još više urušiti jer će biti sve više penzionera koji sve duže primaju penzije.

U Srbiji nas za 35 godina očekuje i daleko toplija klima, slična mediteranskoj, sa temperaturama u proseku većim za dva do četiri stepena.

– Sa tim zagrevanjem povećavaju se rizici od ekstremnih događaja, padavina, suša… A takvi događaji donose finansijske gubitke na nivou od jedan odsto BDP-a, što nije malo – objašnjava za “Blic” dr Vladimir Đurđević sa Meteorološkog instituta.

Uvozićemo radnu snagu

Demograf Vladimir Nikitović kaže da ćemo sa padom broja stanovnika verovatno biti prinuđeni da uvozimo radnu snagu. “Toga će biti sve više sa smanjenjem broja stanovnika, pre svega mladih, radno sposobnih. Da li će to biti planska naseljavanja, spontana ili mešovita, to se sada ne može reći”, kaže Nikitović.

autor teksta: Bojana Anđelić za Blic