Početna Magazin Godine Sprovedena prva klinička ispitivanja vakcine protiv raka

Sprovedena prva klinička ispitivanja vakcine protiv raka

Sprovedena prva klinička ispitivanja vakcine protiv raka

1. juna 2016. godine objavljeni su rezultati prvog malog ispitivanja univerzalne vakcine protiv raka i rezultati su ocenjeni kao „veoma pozitivan korak napred“. Da, zaista je reč o vakcini koja ima zadatak da preventivno zaustavlja tumor kao što to vakcine čine sa virusima.

Naučnici su uzeli delove RNK ćelija raka, smestili ih nanočestice masti i onda ih ubrizgavali u krvotok troje pacijenata u poodmaklom stadijumu bolesti.

Reakcija je bila takva da je organizam pacijenata počeo da proizvodi T-ćelije koje ubijaju ćelije raka.

Prethodno je utvrđeno da je vakcina bila efikasna i u borbi protiv „agresivnog napredovanja“ tumora kod miševa.

– Ove vakcine se proizvode brzo i jeftino, i možemo da napravimo antigen za svaki RNK tumora – kažu naučnici sa Gutenberg Univerziteta u Nemačkoj.

Ipak, i samo istraživanje nije imalo za cilj da vidi koliko će vakcine biti efikasne nego kakva će biti reakcija organizma. Zato su davane veoma male doze pa nije bilo pouzdanih znakova da se rak povlači:

  1. kod prvog pacijenta smanjio se tumor limfne žlezde
  2. kod drugog pacijenta tumor je uklanjan hirurškim putem i sedam meseci nakon vakcinacije ustanovljeno je da nema ćelija kancera u telu
  3. treći pacijent imao je osam tumora koji su se preneli sa raka kože sve do pluća – ovi tumori ostali su „klinički stabilni“ posle vakcine.

Vakcina sadrži brojne deliće RNK različitih tumora.

Imunoterapija kancera je veliki trend u medicini. Već je korišćena na razne načine a neki pacijenti koji su se lečili od neke vrste raka i danas, 10 godina kasnije, nemaju povraćaj bolesti nakon primanja imunoterapije.

Znamo da tretmani raka testisa i nekih drugih oblika tumora mogu da vode do potpunog izlečenja, ali, veoma je teško postići uspešne rezultate kod raka pluća, melanoma i nekih tumora mozga ili tumora koji se javljaju na vratu.

Ono što bi dodatno doprinela vakcina jeste i poboljšanje opšteg zdravstvenog stanja. Naime, kod hemoterapije dolazi do urušavanja zdravlja pacijenta, dok bi ovde pacijent postao otporniji i na grip i druge bolesti jer iste ćelije koje se bore protiv tumora mogu da odbrane organizam i od drugih uljeza.

I drugi naučnici slažu se da je ovo veliki pomak, ali i podsećaju da imamo još dosta do konačne vakcine za široku upotrebu jer ne znamo ni da li će se ponovi rezultati koje smo do sada imali sa miševima, i da li postoji neki skriveni razlog da vakcina ne deluje, piše Independent.