Magazin Godine Zdravlje

Sprečavanje raka kože – sprečavanje aktivacije mutiranih ćelija

Istraživanje Šefildskog univerziteta sprovedeno u saradnji sa kompanijom Procter & Gamble i objavljeno u naučnim izveštajima časopisa Nature, moglo bi da pruži odgovor koji bi uticao na borbu protiv starenja i možda čak protiv raka kože.

Metoda koja koristi sistem modelovanja, omogućava naučnicima da prouče šta se događa nakon životnog veka uzgojene ljudske ćelije, koja je održiva samo nekoliko nedelja.

žRazvojem virtuelnih modela, istraživači po prvi put mogu da predvide šta se dešava sa kožom dok iz godine u godinu, i čak iz decenije u deceniju, stari. Koautor dr Arun Upadhjaj, bioinformatičar u kompaniji Procter & Gamble, kaže: “Ovi modeli dozvoljavaju istraživanje hipoteza u veoma kratkom vremenskom periodu.”

Mogućnost praćenja virtuelnih modela kože tokom decenija može biti naročito važna za istraživanje raka kože.
Oštećenje nastalo usled ultraljubičastog zračenja ili hroničnog ranjavanja može dovesti do toga da uspavane matične ćelije počnu da gomilaju mutacije koje izazivaju rak kože kao što je karcinom bazalnih stanica kože, veoma agresivna vrsta tumora kože.

Dr Li kaže: “Matične ćelije mogu da skladište mutacije godinama, ali bez ikakvog efekta ukoliko su uspavane. Međutim, kada počnu da se dele kako bi, na primer, zalečile ranu, može doći do pojave raka. Ako je moguće proučavati ovaj fenomen duži period vremena, moglo bi biti moguće naći načine da se spreči aktivacija mutiranih ćelija i da se na taj način smanji rizik od nastanka bolesti.”

Drugi delovi tela, kao što su pluća ili sluzokoža creva i rožnjača, regenerišu se na isti način kao i naša koža.

Moguć doprinos ovog istraživanja unapređenju kozmetičkih tretmana – Tajna večne mladosti: buđenje uspavanih matičnih ćelija kože


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija