Magazin Godine Svet

Slovenačke sportske legende zbog štednje ostale bez sportskih penzija

Nekim slovenačkim sportskim legendama, poput bivšeg fudbalera Branka Oblaka i košarkaša Vinka Jelovca, vlada Slovenije nedavno je odbila molbe da im se prizna sportska penzija kakvu je do sada dobilo 238 istaknutih sportista i zaslužnih sportskih radnika, a isto se dogodilo i tvorcu slovenačkog “skijaškog čuda” Toniju Vogrinecu, pišu ljubljanske “Slovenske novine”.

Oblak je, nakon karijere u splitskom Hajduk i nastupa u jugoslovenskoj reprezentaciji 1970-ih godina, ostvario i uspešnu karijeru u nemačkoj Bundesligi, a bio je i selektor slovenačke fudbalske reprezentacije.

Vinko Jelovac bio je jedan od igrača sa kojima je  jugoslovenska košarkaška reprezentacija nizala uspehe, isto kao i ljubljanska Olimpija za koju je igrao veći deo karijere.

Tone Vogrinec  bio je pak najpre jugoslovenski, a onda i slovenački skijaški trener i selektor, a u to vreme je slovenački “beli sport” bio na svom vrhuncu.

Kako pišu “Slovenske novice”, oni su nedavno od ministarstva za školstvo i šport, nakon više godina čekanja, obavešteni da im se molbi ne može udovoljiti jer je zakon o sportskim penzijama krajem 2009. godine prestao važiti zbog politike štednje, a službeno zato jer nije imao kontrolne mehanizme i kriterijume o tome ko na takvu penziju može računati.

Kako navodi list, sportisti koji su nedavno došli u godine kad im se priznaje penzija, ljuti su jer je zakon koji je važio od 2002. do kraja 2009. suspendovan, a u međuvremenu nije predložen novi koji bi bio transparentniji od starog.

Prema starom zakonu, zaslužni sportisti mogli su umesto penzije, koju su dobili na osnovu izdvajanja u penzioni fond, zatražiti sportsku penziju koja je – zavisno od rezultata dok su bili aktivni, mogla iznositi najviše iznos najviše penzije koja se isplaćuje u Sloveniji, odnosno – 1.700 evra.

Među primaocima tih penzija neki su u široj regiji manje poznati sportisti, najviše veslači, stolnoteniseri i atletičari, a jedan od njih je i Miro Cerar stariji, legendarni gimnastičar i otac sadašnjeg slovenskog premijera, prenosi News Blic.

About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija