Početna Magazin Godine Slovenačke sportske legende zbog štednje ostale bez sportskih penzija

Slovenačke sportske legende zbog štednje ostale bez sportskih penzija

Slovenačke sportske legende zbog štednje ostale bez sportskih penzija

Nekim slovenačkim sportskim legendama, poput bivšeg fudbalera Branka Oblaka i košarkaša Vinka Jelovca, vlada Slovenije nedavno je odbila molbe da im se prizna sportska penzija kakvu je do sada dobilo 238 istaknutih sportista i zaslužnih sportskih radnika, a isto se dogodilo i tvorcu slovenačkog “skijaškog čuda” Toniju Vogrinecu, pišu ljubljanske “Slovenske novine”.

Oblak je, nakon karijere u splitskom Hajduk i nastupa u jugoslovenskoj reprezentaciji 1970-ih godina, ostvario i uspešnu karijeru u nemačkoj Bundesligi, a bio je i selektor slovenačke fudbalske reprezentacije.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Vinko Jelovac bio je jedan od igrača sa kojima je  jugoslovenska košarkaška reprezentacija nizala uspehe, isto kao i ljubljanska Olimpija za koju je igrao veći deo karijere.

Tone Vogrinec  bio je pak najpre jugoslovenski, a onda i slovenački skijaški trener i selektor, a u to vreme je slovenački “beli sport” bio na svom vrhuncu.

Kako pišu “Slovenske novice”, oni su nedavno od ministarstva za školstvo i šport, nakon više godina čekanja, obavešteni da im se molbi ne može udovoljiti jer je zakon o sportskim penzijama krajem 2009. godine prestao važiti zbog politike štednje, a službeno zato jer nije imao kontrolne mehanizme i kriterijume o tome ko na takvu penziju može računati.

Kako navodi list, sportisti koji su nedavno došli u godine kad im se priznaje penzija, ljuti su jer je zakon koji je važio od 2002. do kraja 2009. suspendovan, a u međuvremenu nije predložen novi koji bi bio transparentniji od starog.

Prema starom zakonu, zaslužni sportisti mogli su umesto penzije, koju su dobili na osnovu izdvajanja u penzioni fond, zatražiti sportsku penziju koja je – zavisno od rezultata dok su bili aktivni, mogla iznositi najviše iznos najviše penzije koja se isplaćuje u Sloveniji, odnosno – 1.700 evra.

Među primaocima tih penzija neki su u široj regiji manje poznati sportisti, najviše veslači, stolnoteniseri i atletičari, a jedan od njih je i Miro Cerar stariji, legendarni gimnastičar i otac sadašnjeg slovenskog premijera, prenosi News Blic.