Početna Magazin Godine Dom i stanovanje Slovenac ostaje bez penzije zbog solarnih panela na kući

Slovenac ostaje bez penzije zbog solarnih panela na kući

Jedan ekološki osvešćen slovenački penzioner, zbog solarnih panela na svom krovu, ostaje bez penzije, a moraće i da vrati deo primanja.

Jože Praper, penzioner iz Vuzenice u Sloveniji, prvi je u svom kraju postavio mini solarnu elektranu na krov svoje porodične kuće sa željom, kako piše Ekopedia, da promoviše obnovljive izvore energije.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Proizvedenom strujom zadovoljavao je polovinu svojih kućnih potreba. Njegova mini elektrana mesečno proizvede stuje u vrednosti od oko 100 evra, za šta je g. Praper uredno plaćao porez i doprinose.

Očigledno se nije zapitao koji status ima ako plaća doprinose. Naime, prema slovenačkom zakonu, vlasnici mini elektrana tretiraju se kao mali preduzetnici što njemu niko nije objasnio. A mali preduzetnik ne može istovremeno da bude i penzioner.

Zato je g. Praperu poslato obaveštenje da mu se penzija oduzima i da će morati da vrati novac koji je na ime isplate penzije primao u protekle tri godine otkad ima elektranu. On se nada da će na sudu dokazati da na penziju ima pravo. Takođe, očekuje se da se uskoro donese i novi zakon koji bi i slovenačkim penzionerima dopuštao proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

U svetu se sve više skreće pažnja i na energetsko siromaštvo najugroženijih osoba, a Velika Britanija je pokrenula i akciju Nedelja hladnih kuća da bi pomogla starima koji nemaju novca da plate energiju za grejanje. Slovenija je na ovaj način kaznila penzionera koji je pokazao inicijativu koja, u krajnjoj liniji, ide u korist celog društva.