Početna Magazin Godine Slobodan Bodo Janković (70) – muzičar, roditelj troje dece i aktivista

Slobodan Bodo Janković (70) – muzičar, roditelj troje dece i aktivista

Slobodan Bodo Janković (70) iz Srpca na ušću Vrbasa u Savu u Republici Srpskoj, svira već 50 godina, a pre 35 penzionisan je kao invalid prve kategorije sa oštećenjem vida od 95 odsto i invaliditetom jedne noge.

Bodo je 15 puta dobrovoljno davao krv, poznat je kao dobar kuglaš, sa pokojnom suprugom odgajio je troje dece a zatim ih samostalno iškolovao, i dugogodišnji je predsednika Opštinske organizacije slepih i slabovidih u Srpcu. Ovih dana završava rukopis za knjigu:

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

– Pisaću o svom teškom detinjstvu i teškom školovanju, službeničkom poslu u opštinskoj upravi, preranom odlasku u penziju, ženidbi sa Anđelkom, koja je bila sto odsto slepa, radovanju pri rođenju troje dece koja, na sreću, nisu imala problema sa vidom, njihovom podizanju i školovanju nakon smrti supruge 2002. godine i drugim događajima koji su vezani za muziku, kuglanje i borbu za dokazivanje da slepa lica ne treba da budu odbačena već radno uključena u društveni život – priča Slobodan.

– Sa Anđelkom imam sina Milana (33) i kćerke Milevu (29) i Nevenu (20). Sin je u Holandiji i od njega imam unuku Anastasiju, kćerka Mileva je udata u Banjaluci i ima sina Emanuela, a za najmlađu Nevenu molim lokalnu vlast da joj nađe neki posao jer i ako i ona ode iz Srpca osećaću se kao okresano drvo. Njena pomoć i nega sada mi je najpotrebnija s obzirom na invalidnost i godine koje pritiskaju moja nejaka pleća – kaže Slobodan.

Za dugogodišnji rad u opštinskoj, međuopštinskoj i republičkoj organizaciji slepih i slabovidih, 1976. godine, dobio je zlatnu plaketu Saveza slepih Jugoslavije, a potom povelju Saveza slepih RS i ove godine povelju OO slepih i slabovidih lica Srbac. Na kuglaškim turnirima takođe je postizao odlične rezultate, pišu Novosti.