Početna Magazin Godine Društvo Kina: Pripreme za starenje stanovništva

Kina: Pripreme za starenje stanovništva

Kineske vlasti uputile su zvanično cirkularno saopštenje javnosti o merama koje treba preduzeti u narednom periodu kako bi se društvo pripremilo za starenje stanovništva…

Deset kineskih vladinih institucija ministarskog nivoa, uključujući ministarstva unutrašnjih poslova i obrazovanja, u ponedeljak, 7. jula 2014. godine, objavili su cirkularni poziv državi da se pripremi za starenje stanovništva.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Poziv navodi da je broj starih u Kini dostigao 200 miliona u 2013. godini i da će najstariji činiti 30 odsto kineskog društva do 2042. godine. Zato poručuje da vladina tela i nevladine institucije treba da obezbede veći broj dobrovoljnih usluga za stare i da podstaknu mlade generacije da budu svesnije potreba i briga starih.

Poziv ističe i da je potrebno ubrzati razvoj industrije za potrebe starih lica, kao što je gradnja domova za stare i škola za obrazovanje starih.

U njemu se navodi i da stare ne treba gledati kao teret društva već kao dragoceni ljudski resurs za održivi rast ekonomije.

Javni sektor uključiće stare da učestvuju u raznim društvenim aktivnostima kao što je predavanje u školama ili pomoć u naučnim istraživanjima, u cilju pružanja osećaja zadovoljstva uz istovremenu promociju društvene harmonije i ekonomije, prenosi Global Post.